İş stresi ve iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi: İstanbul'daki 4 ve 5 yıldızlı otel çalışanlarına yönelik bir araştırma - Delice, Seçil (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı stresin iş hayatındaki etkilerine değinmek ve katılımcıların iş stresi seviyeleri ile iş tatmini seviyeleri arasında ilişki olup olmadığını değerlendirmektir. İş stresi ve iş tatmini ile ilgili literatür araştırması yapıldıktan sonra, kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve anket metoduyla bilgiler ve veriler derlenmiştir. Veriler üzerinde SPSS programının 21.00 versiyonu ile yapılan analizler neticesinde, iş stresi ve iş tatmini arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişkinin var olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İş stresi; işe bağlı stres, bireysel stres, çalışma ortamına bağlı stres ve kariyer gelişimine bağlı stres olarak dört farklı boyutta incelenmiştir. İş tatmini ise; içsel tatmin ve dışsal tatmin olarak iki boyutta incelenmiştir. İş stresinin alt boyutlarından işe bağlı stres ve bireysel stres ile iş tatmini arasında da negatif yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Çalışma ortamına bağlı stres ve kariyer gelişimine bağlı stres alt boyutlarıyla, iş tatmini arasında ise ilişki bulunmamıştır. Bu analiz sonuçlarına doğru orantılı olarak, iş tatmini alt boyutları ile işe bağlı stres ve bireysel stres alt boyutları arasında bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, bireylerde iş stresi ile birlikte, genel stres düzeyini etkileyen faktörlerin iş hayatına olumsuz yönde yansımalarını azaltmak için, işletmelerde insan kaynakları bölümlerinin stres yönetimi konusuna önem vermeleri gerektiğine dikkat çekmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018
Keywords: İş stresi; İş tatmini; Turizm; Otel işletmeleri