Örgüt yapısının yaratıcılığa etkisi: Yıldız Teknopark şirketlerinde bir araştırma - Kaptanoğlu, Sanem (My University, 2017)
Bu çalışmada, Yıldız Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yıldız Teknopark'ta faaliyet gösteren işletmelerde örgüt yapısının yaratıcılık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada örgüt yapısı mekanik ve organik yapı bağlamında incelenmiş olup, algılanan örgütsel yaratıcılık düzeyi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Yıldız Teknopark kapsamında faaliyet gösteren 272 teknoloji firması ile 85 kuluçka firmasının çalışanları oluşturmaktadır. Çalışmada yapının formalliği sebebi ile kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anketlerin bir kısmı online anket linkinin e-mail yoluyla firmalar ile paylaşılmasıyla, bir kısmı da çalışanlar ile yüz yüze görüşmeler yapılarak doldurulmuştur. Çalışma kapsamında toplam 152 geçerli anket elde edilmiştir. Yapılan literatür taraması sonucu araştırma modeli kurgulanmış ve hipotezler oluşturulmuştur. Modelde yer alan değişkenler arasındaki ilişkileri ölçmek için korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın analizleri SPSS istatistiksel paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda örgüt yapısı ile örgütsel yaratıcılık arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu ilişki nedensellik içermektedir. Diğer bir deyişle işletmelerde örgüt yapısının organikleşmesi algılanan örgütsel yaratıcılık düzeyini arttırmaktadır. Bu bulgu ilgili alanyazın ile paralellik göstermektedir. Ayrıca çalışma sonucunda katılımcıların teknopark şirketlerinin örgüt yapılarını organik yapıya daha yakın algıladıkları anlaşılmıştır. Demografik değişkenler ile araştırmaya katılan çalışanların yaratıcılık algıları arasında ilişki olmadığı ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Örgüt yapısı; Mekanik örgüt; Organik örgüt; Yaratıcılık; Teknopark