Yardımlaşan nesne ağları için telsiz ortam erişim yöntemi geliştirilmesi - Karlıdere,Turgay (My University, 2006)
Yardımlasan nesnelerin, ortamda gömülü çok sayıda duyargadan aldıkları bilgileri ve digernesnelerden gelen istekleri gerçek zamanlı islemeleri ve iletmeleri gerekmektedir. Ayrıcanesneler, genellikle gimsiz ve özerk çalısmak zorunda olduklarından güç kaynaklarınınyenilenmesi çok zor ya da imkansızdır. Bu nedenle iletim gecikmesi ve enerji tüketimi,yardımlasan nesne agları için iki önemli hizmet kalitesi ölçütüdür. Özellikle nesnelerin gezginoldugu uygulamalarda sık ilinge degisimleri nedeniyle bu önem daha da artmaktadır.Yardımlasan nesne aglarının özelliklerine uygun olarak gelistirilen PCLS (power controlledloosely synchronized) MAC protokolünde, nesnelerin dinleme zamanları gevsek eszamanlıoldugundan komsuların dinleme-uyuma çizelgelerini takip etmek gerekmez. Bu sayede dahakısa öncül sinyali kullanılarak protokol yükü azaltılmaktadır. PCLS protokolünde gevsekeszamanlı dinlemenin yanı sıra açık döngü iletim gücü kontrolü uygulanmaktadır. Agdayeterli baglantılılıgı saglayan iletim gücünün belirlenmesinde periyodik olarak yayınlananHELO mesajlarından yararlanılmaktadır. HELO mesajlarına dayalı güç kontrol yöntemikomsu kimliklerine baglı degildir. PCLS protokolünün bu özellikleri, arıza ve gezginliktenkaynaklanan ilinge degisikliklerinden etkilenmeksizin, iletisimde enerji tüketimini ve veribagı katmanı gecikmesini azaltmaktadır.PCLS protokol parametrelerinin enerji tüketimi ve gecikmeye etkileri analitik yöntemleincelenmekte ve geçerlilikleri benzetim yoluyla da gösterilmektedir. PCLS MACprotokolünün performansı OMNet++ benzetim ortamında degerlendirilmektedir.Benzetimlerde Taktik Sualtı Gleme Sistemi (TSGS) senaryosu esas alınarak nesnelerinreferans nokta grup gezginlik (RPGM) modeline göre hareket ettikleri kabul edilmektedir.PCLS protokolü, B-MAC ve LMAC protokolleriyle karsılastırıldıgında hem enerji tüketimihem de gecikme ölçütleri açısından daha iyi performans elde edilmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: MAC protokolleri; Yardımlaşan nesneler; Sualtı gleme sistemleri; Gezginlik modelleri; OMNet++