Titanyum ve alaşımlarının tungsten inert gaz (TIG) kaynağı - Ekmekçioğlu, Ayşe (My University, 2004)
Titanyum ve alaşımlarının havacılık, otomotiv, kimya gibi dev endüstrilerde kullanım oranının gün geçtikçe artması, kaynak edilmiş titanyum malzemelere olan talebi de hızla arttırmaktadır. Titanyumun kaynağı, yüksek sıcaklıkta veya ergimiş haldeki yüksek reaktifliği nedeni ile oldukça zordur. 500 °C den itibaren atmosferik gazlan absorbe etmesi nedeni ile sertleşme artar, tokluk düşer. Kaynak sırasında oluşan bu imalat problemleri, titanyumun kullanılabilirliğinin düşmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada, 2 mm kalınlığında ticari saflıktaki titanyum çifti önce Tİ6A14V dolgu metali kullanılarak, daha sonra ise dolgu metali kullanılmaksızın tungsten inert gaz (TIG) kaynak yöntemi ile kaynak edilmiştir. Yine aynı kaynak yöntemi kullanılarak, 2 mm kalınlığında ticari saflıktaki titanyum 0,8 mm kalınlığındaki Tİ6A14V alaşımı ile Tİ6A14V dolgu metali kullanılarak kaynak edilmiştir. Kaynak sonrası yapılar ışık metal mikroskobu ile incelenmiş, mikrosertlik değerleri ölçülmüştür. Titanyumun kaynağında seçilen dolgu metalleri ve kaynak parametreleri çok önemli rol oynamaktadır. Dolgu metalinin kimyasal bileşimi ve ergime sıcaklığı kaynak parametrelerini doğrudan etkilediğinden, elde edilen özellikler dolgu metaline bağlı olmaktadır. Kaynaklı titanyumun kullanım yerine göre dolgulu veya dolgusuz birleştirmelerinde gerekli görüldüğü hallerde yapılacak son tavlama ile homojen bir mikroyapının dolayısıyla da homojen mekanik özellik dağılımının elde edilmesi sağlanmış olacaktır. Uygun parametrelerin ve uygun bileşimdeki dolgu metallerinin seçilmesi ile titanyum ve alaşımlarının TIG kaynak yöntemi ile başarılı şekilde birleştirilmesi mümkün olmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Titanyum ve alaşımların özellikleri; Titanyum ve alaşımların kaynak kabiliyetleri; Titanyum ve alaşımların kaynağında uygulanabilecek yöntemler