Yapılarda burulma düzensizliğinin incelenmesi - Çamurcu, Onur (My University, 2004)
Yapıların plandaki düzensizlikleri yapının yatay yük altodaki davranışında büyük rol oynamaktadır. Bu çalışmada, geometrik bakımdan düzensiz olan Ambarlı İlköğretim Okulu binasının planı üzerinde perdeler yerleştirilip ve planda değişiklikler yapılıp bu yapılar üzerinde burulma düzensizlikleri incelenmiştir. Burulma düzensizliği, herhangi bir katta, maksimum göreli yer değiştirmenin ortalama göreli yer değiştirmeye oram olarak hesaplanan bir burulma düzensizliği katsayısına bağlı olarak tanımlanmaktadır. Aynı yapılarda %5 dış merkezliğe ve arttırılmış dış merkezliğe göre hesaplar yapılmış ve bu yapıların iç kuvvetlerindeki değişmeler deprem yönetmeliğine göre karşılaştırılmıştır. Sayısal hesaplamalardan çıkan sonuçlara göre kritik kiriş ve kolonlardaki artış ortalama %10 seviyesindedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Burulma düzensizliği ile ilgili yönetmelik koşulları; Burulma yapı hesap yöntemleri; Deprem yüklerinin hesabı; Düzensiz yapılar