Kesintili çalışan büyük hacimli mahallelerin ısıtılmasında radyant ısıtıcıların avantajları - Yağcı, Ali Yavuz (My University, 1993)
Günümüzde, ısıtma sistemleri sürekli değişmekte, gelişen teknolojiye uygun olarak en ekonomik ve konforlu ısıtma sis temini bulmak için arayışlar devam etmektedir. Bir çok ısıtma sisteminin mahal için uygun konfor şartlarını sağlayabilmesi için bir takım faktörler gereklidir. Örneğin mahalde döşemeden ısıtma sisteminin uygulanabilmesi için o mahalin ısı yalıtımının çok iyi olması gerekmektedir. Sıcak hava üflemeli sistemlerde ise mahal yüksekliğinin çok fazla olmaması gerekir. Çünkü sıcak hava tavanda toplanarak buradaki sıcaklığın asın derecede artmasına neden olur. Radyant ısıtma sistemleri, tavan yüksekliği çok fazla ve yalıtımsız mahallerde rahatlıkla uygulanabilir. İnfiltrasyon ve exfiltrasyon kayıplarının çok yüksek olduğu yapılarda radyant sistem konforu istenen şekilde sağlayabilmektedir. Ayrıca radyant sistemlerin tesisi, emniyet tertibatı, otomatik kontrolü, bakımı oldukça kolaydır ve yakıt olarak doğal gaz veya propan gazı rahatlıkla kullanabilmektedir. Bu yüzden bir çok durumlarda maliyeti diğer sistemlere göre daha avantajlı ola bilmektedir. Bu çalışmada Türkiye 'de uygulama sahası henüz yeni olan radyant ısıtma sistemleri hakkında gerekli ön bilgiler verildikten sonra, kesintili çalışan büyük hacimli mahallerde radyant ısıtma sistemlerinin klasik sistemlere göre avantajları incelenmiştir. Ayrıca, Ankara 'daki Sincan Camii'nin döşemeden ısıtma projesi yapıldıktan sonra buna alternatif olarak radyant sisteme göre hesabı yapılmış ve bu iki sistemin maliyet karşılaştırması yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: İnfraruj; Radyant ısıtma cihazları ve kavramları; Radyant ısıtma dizaynı ve uygulama kriterleri