Dental amaçlı polimerik kompozitlerin sentez ve karakterizasyonu - Kara, Zeynep (My University, 2008)
Bu çalışmada, diş hekimliğinde dolgu amaçlı kullanılmak üzere polimerik esaslı dental kompozitler sentezlenmiş ve sentezlenen bu yapıların karakterizasyonu yapılmıştır. Bu amaçla akrilik esaslı 2- hidroksietil metakrilat (HEMA) ve glisidil metakrilat (GMA) monomerleri, çapraz bağlayıcı olarak da etilenglikol dimetakrilat (EGDM) ve etilen dimetakrilat (EDMA) monomerleri kullanılmıştır. Farklı monomer, çapraz bağlayıcı, başlatıcı ve çözücü oranlarında çeşitli monomer çözeltileri hazırlanmış ve bu çözeltilerin jel zamanları tayin edilmiştir. GMA-EGDM, HEMA-EGDM, GMA-HEMA-EGDM ve GMA-EDMA-EGDM olmak üzere 4 farklı yapıda sentezlenerek jel zamanları tayin edilen monomer çözeltileri jel zamanına ulaşmadan önce polimerizasyon ortamından alınarak metanol içerisinde çöktürülmüş ve toz olarak elde edilmiştir. Toz halde ve lineer zincirli bu yapılar FTIR spektrofotometresi ile karakterize edilmiştir. Sentezlenen bu polimerler aktivatör bileşeni komforkinon (CQ), aktivatör hızlandırma ajanı etil 4- dimetilaminobenzoat (EDMAB) ve kendi monomeri ile karıştırılıp macun haline getirilmiş ve LED cihazı kullanılarak sertleştirilmiş ve su emilim değerleri belirlenerek karakterize edilmişlerdir. Ayrıca bu yapılara katkı maddesi olarak hidroksiapatit (HAP) eklenerek su emilim testleri yapılamış ve alınan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Termal iletkenlik; Çözünürlük ve emilim; Esneklik ve dayanıklılık; Dinamik özellikler