Kablosuz teknolojilerle kapalı alanda konum belirleme - Yılmaz, Onur (My University, 2010)
Dış ortam konum belirleme ile kapalı alan konum belirleme sistemlerinden beklenen özellikler farklılık göstermektedir. Kapalı alanlarda konum belirleme sistemlerinden beklenen belli başlı özellikler, hassasiyet, taşınabilirlik, en az kullanıcı müdahalesi şeklinde sıralanabilir. Bu çalışmada hali hazırda yurtdışında kullanılan maliyeti yüksek ve gürültülü ortamlarda problem potansiyeli olan ultrasonik çözümlerin, hassasiyeti düşük ve güç tüketimi yüksek 802.11 çözümlerinin, kurulumu zahmetli ve maliyeti yüksek olan RFID ve UWB çözümlerinin dışında, farklı teknolojileri kullanarak bir konum belirleme sistemi geliştirilmiştir. Bu amaçla 802.15.4 ZigBee haberleşme teknolojisini kullanan ve pil tüketiminin en aza indirildiği maliyeti düşük donanımlar ile kapalı alan konum belirleme sistemi oluşturulmuştur. Ayrıca konum bilgilerini değerlendirecek yazılımların, donanımdan bağımsız bir altyapı ile geliştirilmesine imkan verecek ve diğer konum tabanlı sistemlerin entegrasyonuna zemin hazırlayan bir yazılım ara katmanı geliştirilmiştir. Bu yazılım ara katmanı aynı zamanda konum saptama motorunu da barındırmaktadır. Sinyal şiddeti ile uzaklık arasındaki bağlantının kullanıldığı çalışmada, izlenecek hareketli (mobil) nesne üzerine yerleştirilen donanımlar ile önceden belirlenmiş noktalara yerleştirilen hareketsiz (sabit) alıcılar arasındaki sinyal şiddetleri ölçülmüş ve bu ölçümler kablosuz olarak merkezdeki sisteme iletilmiştir. Merkezde bulunan konum saptama motoru ile de hareketli nesnenin konumu belirlenmiştir. Geliştirilen sistemin işletim ve kurulum maliyetinin düşüklüğü, personel, araç, hammadde ve ürün gibi her şeye uygulanabilir olması ile sağlık, üretim, inşaat, sanayi ve bakım-onarım sektörlerinde yapılan tüm operasyonlarda yeni iş akışlarının oluşturulmasına, mevcut süreçlerin iyileştirilmesine, hataların önlenmesine, güvenliğin arttırılmasına mutlak bir fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Konum belirleme teknikleri; Kızıl ötesi sistemler; ZigBee haberleşme teknolojisi