Kamu inşaatlarında yasal açıdan oluşan problemler ve problemlerin giderilmesine ilişkin önlemlerin araştırılması - Cesur, Hüseyin (My University, 1994)
Bu çalışmada kamu inşaatlarında yasal açıdan oluşan problemler ve kamu inşaatlarının yeterli kaliteye ulaşmamasının nedenleri araştırılmış, kalitenin arttırılması için alınması gerekli önlemlere ilişkin alternatif öneriler geliştirilmiştir. Konu , Teknik, Organizasyon, maliyet ve yasal açılardan incelenmiştir. Ancak konunun çok kapsamlı olması nedeniyle diğer alt başlıklarda bilgi verilmesine karşın yasal açıdan oluşan problemler detay bazında incelenmiştir. Çalışma prensip olarak , problemlerin belirlenmesi, bu problemlerin örnekler üzerinde çıkış nedenleri ve oluşumları ile incelenmesi ve problemlerin giderilmesine ilişkin alternatif önerilerin geliştirilmesi mantığı ile oluşturulmuştur. Bu nedenle çalışma kapsamında, -Öncelikle kamu inşaatlarının nasıl yürütüldüğü konusunda 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu esasları doğrultusunda bilgi verilmiş, Kamu inşaatları işleyiş şeması ve hizmetlerin yürütülmesi sırasında devreye giren bölümler ise grafik olarak anlatılmış (2. BÖLÜM), -Kamu inşaatlarında oluşan genel problemler çeşitli açılardan incelenmiş (3.BÖLÜM), -Yasal açıdan oluşan problemler detay bazında ele alınmış (4. BÖLÜM), -Yasal açıdan oluşan problemlerin uygulanmış örnekler üzerinde inşaatlarla bağlantısı kurulmuş, problemlerin inşaatlara yansıması incelenmiş (5. BÖLÜM), -Belirlenen hedef doğrultusunda yönetmelikler, personel kalitesi, ihale sistemi, malzeme ve birim fiyatlar alt başlıklarında çıkartılan sonuçlara ait değerlendirmeler yapılarak aynı alt başlıklarda alternatif öneriler geliştirilmiştir (6. BÖLÜM).
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Kamu inşaatlarının yürütülmesi; Kamu inşaatlarında oluşan problemler; Kamu inşaatları