Türkiye'de sermaye akımlarının bankacılık sektörü üzerine etkileri - Çiçen, Yıldırım Beyazıt (My University, 2005)
Bu çalışmada, Türkiye'de sermaye akımlarının bankacılık sektörüne etkileri incelenmiştir. Sermaye akımları olarak ifade edilen olgu, doğrudan yatırımlar vasıtası ile ülkemize gelen değil, kısa vadeli ismi ile de ifade edilen sıcak para türü sermaye akımlarıdır. Literatürde, sıcak paranın gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkisi tartışma konusudur. Özellikle Türkiye'de 1989 yılının ardından serbestleşen sermaye akımlarının bıraktığı finansal kesime bıraktığı etki gündem oluşturmaktadır. Çalışmamızda, öncelikle bankacılık bilanço yapılan ve riskleri bütünü itibariyle incelemeye tabi tutulmuş, örnek olay çerçevesinde Şekerbank verileri incelenmiş ve sonrasında 1996-2002 yıllan arasında Ödemeler Dengesi İstatistikleri kullanılarak tanımı yapılan Sıcak Para değişkeninin hangi değişkenlerden etkilendiği ekonometrik model vasıtasıyla ortaya konulmuştur. Sıcak Para'nın içsel faktörlerden etkilenerek ülkemize aktığı ve mali yapısı tam oturmamış bankacılık sektöründe izler bıraktığı söylenebilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Finansal liberalizasyon ve uluslararası sermaye hareketleri; Türkiye’ye yönelik uluslararası sermaye hareketleri