İnsan kaynaklarında performans değerlendirme yaklaşımı - Güvenir, Nalan (My University, 2000)
Performans değerlendirme, organizasyonların geliştirilmesi için çalışnalann gelişimlerinin desteklenmesi için ortaya konmuş bir araçtır. Çalışanların becerilerinin ölçülmesi ve gereken seviyeye getirilmesi için bize yol gösterir. Performansı maksimize etmekte önümüze çıkan engelleri belirginleştirmemizi sağlar. Kişisel gelişimlerin sağlanması için gerekli olan iletişim alanlarını ortaya koyar ve daha etkin bir iletişim kurmamıza yardımcı olur. Globalleşen dünya koşullan ile birlikte artık pazarda rekabetçi bir yapıya ulaşmak için organizasyonlar aşağıda belirlenen anahtar faaliyetleri yapmaya ihtiyaçları vardır:. Organizasyonun tümünde sürekli uygulanabilirliği olan performans değerlendirme sistemi. Çalışanlar adil değerlendirme sistematiğinin olduğu bir organizasyonda daha verimli çalışırlar. Bu süreç, insanların değerlendireme ile ilgili kaygılarını ortadan kaldırır. Yönetimin kariyer gelişim ve basan planlarını oluştururken kendilerine yol gösteren unsurdur. Çalışanların performans hedefleri ile şirketin hedefleri paralel hale getirilir. Performans değerlendirme yaklaşımı ile çalışanlann yaptıklan işleri kontrol etmenin ötesinde yapacakları işler ile ilgili bir yol gösterici rol oynar. Bu sayede çalışanlar için önceliklerin belirlenmesi ve uzun dönemli olarak yapılacak stratejik planlar uyumlandırılıp, hedeflerin tüm organizasyona yayılımı sağlanır. Performans yönetim prosesi çalışanların yöneticisi ile kendi hedeflerini belirginleştirmesi ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli planlann yapılmasını sağlar. Bu sayede kişisel gelişim planları ile organizasyonun hedefleri birbirlerine uyarlanmış olur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Performans yönetimi; Performans değerlendirme ve sorunlar