Tekstil fabrikalarında ısı geri kazanımının ekonomik etüdü - Sava, Murat (My University, 1998)
Son yıllarda yalnız tekstil endüstrisinde değil, bütün endüstri kollarında ve hatta günlük yaşantımızda üzerinde en fazla konuşulan, tartışılan ve çalışılan konulardan biri de enerji tasarrufu konusudur. Enerji tasarrufunun bu denli güncel ve önemli bir konu olmasında 1973/74 petrol krizinden sonra enerji maliyetindeki büyük artışların ve enerji kaynaklarındaki azalmanın rolü büyüktür. Ülkemizde tüm sanayii dallan arasında hem üretim hem de ihracat bakımından en ön sırada yer alan, ekonomi içinde en ağırlıklı payı oluşturan, toplam imalat sanayiindeki istihdam miktarında %30 payı bulunan tekstil sektöründe enerji tasarrufuna gidilmesi, ekonomiye böylesine katkısı olduğu düşünüldüğünde kaçınılmaz bir konudur. Ancak, tasarruf ile söylenmek istenen kısıtlama değildir ve bu çalışmada tasarrufun, atık ısıdan yararlanma boyutu üzerinde daha çok durulacaktır. Böyle bir çalışma konusu seçilmesindeki ana neden, tekstil sektörünün ülkemizde hızlı gelişmesidir. Tekstil sektöründe diğer tüm sektörlerde olduğu gibi elektrik enerjisi yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun yanında, tekstil sektörü buharın çok geniş kullanım alanı bulduğu bir sektördür. Tekstil fabrikalarında özellikle iplik ve kumaşların kurutulmasında, boyama ve baskı işlemlerinde buhardan faydalanılmaktadır. İşte bu süreçler esnasında veya sonrasında ısı enerjisinin verimli kullanılması esasları, çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Ayrıca, çalışmanın kapsamında tekstil sektörü, atık ısı geri kazanma ve ekonomik analiz konulan da bulunmaktadır. Değişik kaynaklardan bilgi edinilerek önce tekstil sektörü ve bu sektörde ısı enerjisi kullanımı, atık ısı geri kazanma yöntemi, sonra ekonomik analiz ve mümkün mertebe güncel atık ısı geri kazanım uygulamaları anlatılmıştır. Son olarak bir fabrika incelemesi örnek olarak verilmiştir. Bu çalışmanın metodolojisi yukarıda anlatıldığı gibidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Tekstil sektörü; Tekstil işleme metotları; Tekstilde buharın kullanıldığı diğer alanlar; Tekstil buhar santrali sistemleri; Atık ısının kullanımı ve geri kazanımı