Yeni bir elektrod hazırlayarak alternatif akımla suyun elektrolizi - Yünkül, Furkan (My University, 2011)
Günümüzde dünya ekonomisinin enerji ihtiyacının yaklaşık %80'i fosil yakıtlar tarafından karşılanmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin sanayileşmiş ülkeleri yakalamaya çalışırken enerji tüketimlerini arttırmaları sonucunda, fosil yakıt kaynakları daha da hızla tükenmektedir. Rezerv sıkıntısı bir yana, fosil yakıt kullanımı hava kirliliği, asit yağmurları, küresel ısınma, iklim değişikliği, ozon tabakasının delinmesi ve benzeri çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu aşamada dünyanın, çevresel uyumu son derece yüksek, istenilen verimde diğer enerjilere dönüşebilen yeni bir yakıta ihtiyacı vardır. Bu nedenlerden ötürü, 21. yüzyıla damgasını vuracak enerji kaynağının "hidrojen" olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, suyun elektrolizi için yeni bir metal oksit elektrot denenmiştir. Metal olarak zirkonyum kullanılmıştır. Asidik ve bazik ortamlarda değişik elektrolit konsantrasyon, sıcaklık ve karıştırma hızlarında elektroliz gerçekleştirilmiştir ve açığa çıkan hidrojen miktarından yararlanılarak elektroliz verimi hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Elektroliz; Hidrojen; Zirkonyum