Bir pafta üzerine iki boyutlu parçaların minimum ıskarta ile bilgisayar destekli yerleştirilmesi - Tokmak, Yunus Emre (My University, 1994)
Nesting veya dilimizdeki karşılığı ile boyutları ve talep adetleri belirli parçaların, yine boyutları belirli paftalar üzerine yerleştirilmesi, endüstrinin bir çok dalında karşılaşılan yaygın bir problemdir. Tanımlanan, elde mevcut plakalardan istenen malzemenin en ekonomik olarak kesilmesi temel yaklaşımdır. İki boyutlu yerleştirme problemlerine verilebilecek bazı örnekler bir çok endüstri dalında bulunabilir. İsmen belirtirsek, havacılık ve uzay, gemi yapımı, çelik konstrüksiyon, ayakkabı imalatı, tekstil, düz cam ve mobilya imalatı v.s. gibi. Bazı uygulamalarda, hasarlı bölgeleri olan büyük plakaların kullanılma mecburiyeti vardır ve parçaların, bu hasarlı bölgeler üzerine yerleştirilmemesi gerekir, örneğin, lakım elbise dikilecek bir kumaş paryasında böyle bir hata bulunmamalıdır. Dikdörtgen parçaların kesilmesinde de benzer problemler geçerlidir. Örneğin, çelik plakarın, düz camın veya tahtanın kesilmesi, kutu yapımı için kağıt profillerin kesilmesi v.b. Kesme problemlerini aşağıdaki üç özelliğe göre sınıflandırabiliriz : a. Boyut (Bir boyutlu, iki boyutlu, üç boyutlu kesme problemleri) b. Plaka sayısı (Tek plakanın işlendiği problemler veya birden fazla plakanın işleme sokulduğu problemler) c. Paftaların geometrik şekilleri (Dikdörtgen paftalar veya düzensiz şekilli paftalar) Geçen bir kaç yıl içinde, bazı araştırmacılar düzenli veya düzensiz şekillerin yerleştirilmesi ile ilgili problemler ile ilgilendiler ve hazırladıkları çözüm yaklaşımlarını üç kategoride topladılar. a. El ile yapılan yerleştirme b. Yarı otomatik yerleştirme c. Otomatik yerleştirme Parçaların yerleştirme işlemi temel olarak el ile yapılır. Her ne kadar bilgisayar kullanılsa da, bilgisayar verimliliğin ve doğruluk değerinin arttırılması için kullanılır. Yerleştirilecek parçaların tanımlanması bilgisayar ile yapılır. Bir Plotter parçaların kopyalarını çizer. Parçaları örnekleyen modeller kesilir ve paftanın ebatlarına ve şekline uygun bir çerçeve içine el ile yerleştirilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Bir pafta üzerine geometrik şekli bilinen parçalarının yerleştirilmesi probleminin tanımlanması; Yerleştirme modellerinin modellenmesi; Yerleştirme problemleri çözüm yöntemleri; Yerleştirme problemleri için mevcut çalışmaların irdelenmesi