MPLS teknolojisinin analizi ve ağ omurgaları üzerindeki uygulamaları - Eken, Kerem (My University, 2008)
Veri katmanında yapılan anahtarlama işlemi hızlı olmakla birlikte yönetilebilirlik ve esneklik açısından çok avantajlı değildir. Bu bize büyük ve bir çok yönlendiriciden oluşan ağlarda sorunlar yaratabilir. 3. Katmanda yapılan yönlendirme işlemi ise hızlı olmamakla birlikte esnek ve daha yönetilebilirdir. MPLS teknolojisi bu iki işlemi birleştirerek büyük ağlara hem hızlı hem de esnek bir yönetim imkanı sağlar. Ağın giriş noktalarında yapılan yönlendirme işlemi sırasında veri paketlerine atanan MPLS etiketleri ile ağ içinde bu etiketlere göre hızlı bir şekilde anahtarlama yapılması yeterli olmaktadır.Bu tez kapsamında ilk bölümde MPLS teknolojisine gelinen noktada, internetin ağlar içindeki gelişimi anlatılmıştır. İkinci bölümde günümüzün ağ teknolojileri ve yönlendirme mantığı anlatılmış ve geniş ölçekli ağların yönetimi üzerinde durulmuştur.. üçüncü ve dördüncü bölümlerde MPLS teknolojisinin çalışma mantığı, paket yapıları, etiket dağıtımı, paketlerin iletimi, ATM omurgalarda yönlendirme işlemleri ve MPLS ile birlikte kullanımı, MPLS' in faydaları konuları incelenmiş ve MPLS' in çalışma mantığı her noktasıyla ortaya konmuştur. Beşinci bölüm olan Uygulama bölümünde ise, dinamik bir yönlendirme protokolü olan OSPF ile çalışan bir ağ, çalışır duruma getirilmiş, bunun üzerinde incelemeler ve analizler yapılmış eksi yönleri ortaya konmuştur. İkinci uygulamada MPLS ile trafik mühendisliği yapılarak ilk uygulamanın eksiklikleri giderilmiş ve analizi yapılmıştır. Son uygulama da ise, günümüzde servis sağlayıcıları için çok kullanışlı olan MPLS VPN üzerinde durulmuş, sistem ağ içinde çalışır duruma getirilmiş ve incelenmesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: İNTERNET ALTYAPILARININ GELİŞİMİ; IP İLETİŞİMİNİN HIZLA YAYGINLAŞMASI; GENİŞ ÖLÇEKLİ BİLGİSAYAR AĞLARININ YÖNETİMİ; KONTROL VE AKTARMA BLOKLARI