Amasra kömürünün flatasyonu ve demineralizasyonu - Sağlam, Selma (My University, 1993)
Yerkürenin bilinen en önemli yer altı kaynaklarından birisi kömürdür. Kalitenin yükseltilmesi için içindeki safsızlıklardan temizlenmesi gerekir. Bu amaçla yapılan zenginleştirme yöntemlerinden birisi flotasyondur. Flotasyon, bazı katı parçacıklardan adezyon kuvvetine dayanarak diğer parçacıklardan suyun içinde ayrılmasını sağlayan kimyasal bir prosestir. Küçük tane boyutunda uygulanan flotasyonda, pulpa uygun reaktiflerin ilavesi ile kömür partikül yüzeylerinin hidrofob özelliği artırılmakta ve inorganik maddeler bastırılarak zenginleştirme sağlanmaktadır. Yapılan Çalışmada uzun süre atmosfer etkisinde kalmış yüksek şist içerikli oksitlenmiş Amasra kömürünün flotasyonunda flotasyon verimine etki eden faktörler, laboratuvar şartlarında incelenerek, tesis şartlarına göre düşük küllü bir lavenin kazanılması amaçlanmıştır. Ayrıca kullandığımız oksitlenmiş kömür yüksek oranda şist içerdiği için demineralizasyon işlemine tabi tutularak inorganik maddelerin uzaklaştırılmasına çalışılmıştır. Bu amaçla baz çözeltisi olarak NaOH, asidik Çözelti olarak HC1, H,eSCU, HNO=>, HF maddelerinin değişik konsantrasyonları kullanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Kömür; Flotasyon