Performans yönetimi ve Türk Emniyet Teşkilatı üzerine bir değerlendirme - Arpacı, İsmail (My University, 2008)
AB'ne uyum sürecinde yapılan çeşitli çalışmaların yapıldığı bu günlerde, güçlü ve modern bir Emniyet Teşkilatının varlığı hem AB hem de Türkiye için her zamankinden daha önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.Güçlü, modern ve toplum destekli bir Emniyet Teşkilatının teşekkülü, nitelikli insan kaynağının sağlanması ve performansının en üst seviyeye çıkarılarak gelişiminin süreklilik kazandırılması ile mümkün olacaktır. Personel performansının yükseltilebilmesi ancak etkin, doğru, güvenilir ve objektif veriler sağlayacak şekilde değerlendirilmesi sonucunda mümkün olabilecektir.Çalışmamızın ilk bölümünde performans yönetiminin tanımı, kullanıldığı alanları, performans değerlendirme ve çeşitleri üzerinde durulmuş, ikinci bölümde kamu sektöründe ve Emniyet Teşkilatında performans değerlendirme süreci ve kamu personeli yasa tasarısı taslağının performans yönetimi ile ilgili kısmının mevcut düzenleme ile karşılaştırması yapılmıştır. AB ülkeleri polis teşkilatlarının ilgili kısımlarından mail aracılığı ile performans yönetim sistemleri hakkında bilgi istenilmiş ve maillere gelen cevaplar doğrultusunda üçüncü bölüm hazırlanmıştır. Son bölümde maillere cevap veren AB üyesi İngiltere, İspanya, Portekiz, Belçika, İskoçya ve Danimarka ülkelerinin polis teşkilatları performans yönetim sistemleri incelenmiş, bu sistemlerin ortak noktaları ve farklılıkları ortaya konularak Türkiye ile karşılaştırması yapılmıştır.Çalışmamızın amacı, AB ile uyum sürecinde olan ülkemizin, polis performans yönetimi açısından AB üye ülkeleri ile karşılaştırmasının yapılarak, eksikliklerinin tespit edilmesi ve olumlu yönde gelişmesine olanak sağlamaktır. Ülkemizin emniyet ve asayiş görevini günümüze kadar başarıyla yerine getirmiş olan Emniyet Teşkilatı, performans yönetimi açısından yeni açılımlar ortaya koyarak hem kurum performansı artıracak hem de Türk insanın teşkilatımıza olan güvenini artırarak sağlamış olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008
Keywords: Performans yönetimi; Performans değerlendirme; Türk emniyet teşkilatı