Hastanelerdeki hasta odalarının tedavi gören çocuklar üzerindeki etkileri - Köse, Eylem (My University, 2003)
Hızlı bir bilgi iletişimine giren günümüz insanları büyük bir değişim süreci yaşamaktadır. Sağlık sistemindeki konulan, güncel gelişmeleri düzenli bir biçimde izlemeyi ve yeni fikirler üretmeyi gerektirir. Sağlık sisteminin temel mekanı olan hastaneler, sosyal değişimlerin oluşturduğu yeni verilere göre uygun şekilde tasarlanmış hasta bakım üniteleri, kullanıcının sağlık gereksinimine cevap vermelidir. Kullanıcının çocuklar olması, pediatri ünitesi ve çocuk hastanesi biçimlenmesinde tasarıma ve oluşuma etken bütün faktörlerin titizlikle saptanıp, konuların bütün boyutlarıyla analiz edilmesini gerektirmektedir. Tezin birinci bölümünde, konunun önemi açıklanmış ve çocuk sağlığında önemli bir görevi yüklenen hasta yatak odalarının farklı yaş grubundaki çocukların fonksiyonlarım karşılamasının hastanede yatan çocuklar üzerindeki etkileri çalışmanın amacı olarak belirtilmiştir. ikinci bölümde, sağlığın tanımı, sağlık kuruluşlarının tanımı ve sınıflandırılması, hastane tanımı ve smıflandınlması yapılmış, sağlık yapılarının tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, pediatri ünitesi ve çocuk hastanesi tanımlanmıştır. Dünyada ve ülkemizde pediatri ünitesi ve çocuk hastanesi yapılarının yapılış tarihleriyle sosyal, mimari, estetik, teknik vb. yaklaşımlar yönünden hasta çocuk yatak odaları incelenmiştir. Türkiye'deki çocuk hastanesi sorunu ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde, tasarım ve biçimlenmeye tesir eden çocukların fiziksel, algısal, toplumsal gelişmeleri ortaya konulmuş, çocukta mekan kavramı açıklanmış ve her tür kullanıcı gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik öneriler sunulmuştur. Tezin amacına yönelik çalışmaları, beşinci bölüm içermektedir. Pediatri ünitesi ve çocuk hastanesinde uygun sirkülasyon biçimine göre hasta bakım ünitesi bağlantısı belirlenmiştir. Mekanın biçimlenmesine temel olacak kullanıcı işlevsel gereksinimleri incelenerek, hasta bakım ünitesi farklı tasarım tipoloj ileri sunulmuştur. Hasta çocuk yatak odası organizasyonunda hastalık => eğitim => yetişme ilkesi vurgulanmıştır. Her yaşa uygun donatılar ve bu donatıların belirlediği hasta çocuk yatak odası boyutları, dünyadaki yatak odaları örnekleri ile gösterilmiştir. Hasta yatak odasının çocukların tüm gereksinimlerine cevap vermesi, hasta bakım ünitesinin diğer bölümlerinin organizasyonu ile de bağlantılı olduğu belirtilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Pediatri ünitesi; Çocuk hastanesi; Hastane tasarımı; Sağlık yapıları