Küçük boyutlu küresel camlar ve üretimini etkileyen değişkenlerin belirlenmesi - Saylan, Ufuk Ali (My University, 2004)
Üretilen bir çok ürünün yüzeylerinin şekil geometrisi önemlidir. Görünüş, parlaklık, renk v.b. fiziksel özelliklerin yanında, kimyasal etkilere ve ortam koşullarına dayanım da gereklilik koşullarındandır. Bir çok metallin son işlem kademelerinden birisi olan yüzeyin temizlenmesi ve boyanacak ya da kaplanacak yüzeylerin ön işlemlerinde küresel şekilli cam parçacıklar kullanılmaktadır. Küresel cam parçacıklar doğrudan boya katkı malzemesi olarak kullanıldığı gibi, yüzeyi aşındırmak amacı ile de kullanılmaktadır. Yüksek sertlik aşındırma için, küresellik ışık yansıtma için önemli özelliklerdir. Üretiminin kolaylığı ve önemli bir tesis gerektirmemesi yaygın kullanım olanakları sunmaktadır. Bilinen üretim yöntemleri ile üretilmiş küresel cam parçacıkları mikroskop altında incelenmiştir. Geri dönüştürülmüş camlar, öngörülen hazırlama işleminin ardından küreselleştirilme işlemine tabi tutulmuşlardır. Şekillendirilmeyen parçacıklarla küresel şekle getirilen parçacıklar incelenerek görüntülenmiştir. Yüzey görünüş özelliklerine etki eden değişkenlerin endüstrideki kullanım alanları ortaya konulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Cam kürecik hammaddeleri; Cam küreciklerin fiziksel kimyasal ve mekanik özellikleri; Küresel camların kullanım yerleri