Optik dalga kılavuzlarında propagasyon özelliklerinin incelenmesi ve optik kuplör ile optik sensör analizi - Türkmen, Öznur (My University, 2005)
ÖZNUR TÜRKMENOPTIK DALGA KILAVUZLARINDA PROPAGASYON ÖZELLIKLERINININCELENMESI VE OPTIK KUPLÖR ILE OPTIK SENSÖR ANALIZIOptik fiberlerin kullanımı, icat edildiği 1960'lı yıllardan günümüze kadar artarak devametmiştir. Optik fiber kullanımı yüksek bant genişliği, yüksek iletim hızı, elektromagnetikgirişimden etkilenmeme, elektriksel izolasyon kolaylığı ve küçük boyut gibi bir çok avantajsağladığından, optik fiberin kullanımı günümüzde oldukça yaygındır. Optik fiberlerin enyaygın kullanım alanları telekomünikasyon, tıp, askeri ve endüstriyel alanlardır.Çalışmanın Birinci Bölümü'nde sağladığı bir çok avantaj göz önüne alınarak, optik fiberhaberleşmesi hakkında temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölüm'de elektromagnetik teoriyardımıyla düzlemsel yapıdaki katmanlı(slab) optik dalga kılavuzlarında ışığın propagasyonözellikleri tanımlanmıştır. Üçüncü bölüm'de Değişkenlere Ayırma Metodu'na başvurularaksilindirik yapıdaki basamak indisli optik fiberlerin mod analizi yapılmıştır. Dördüncübölüm'de silindirik yapıdaki yumuşak geçişli optik fiberlerdeki modların propagasyon sabitiile olan ilişkisi WKBJ metodu kullanılarak açıklanmıştır. Beşinci bölüm'de ışık dalgalarınıntoplanması ve dağıtılması gibi önemli fonksiyonları yerine getiren optik doğrultu kuplörleriüzerinde durulmuştur. Ayrıca bu bölümde çekirdek yarıçapı ve kuple dalga kılavuzlarıarasındaki uzaklık gibi parametrelerin kuple dalga kılavuzlarının propagasyon sabitiüzerindeki etkisi incelenmiştir. Altıncı Bölüm birçok elektronik sistemde kilit konumda olanoptik fiber sensörler hakkında detaylı bilgi içermektedir. Ayrıca bu bölümde optik fiberinterferometrik sensörler ile basınç algılamasının analizi yapılmış ve dalga boyu ve poissonoranı gibi farklı parametrelerin optik fiber interferometrik sensörlerin algılama mekanizmasıolan faz değişimine olan etkisi araştırılmıştır.Anahtar Kelimeler: Optik fiber, optik dalga kılavuzu, dalga kılavuzu analizi, Maxwelldenklemleri, TE modu, TM modu, radyasyon modu, WKBJ Metodu, kostik, optik fiberkuplör, optik fiber sensör, optik fiber interferometrik sensörxvii
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Silindirik yapıdaki optik fiberler; Silindirik yapıdaki yumuşak geçişli optik fiberler; Optik kuplörler