Açık alan düzenlemelerinde kullanılan tuğla ürünlerin uygulanmasına yönelik çözüm önerileri - Çelebi, Fulya (My University, 1999)
Günümüzde gelişen teknoloji ve sanayi, yapı ürünlerini ve bunların gelişimini de etkilemektedir. Bu ürünlerin sektör içindeki tüm uygulama alanları gibi, açık alan düzenlemelerinde yer alan uygulamalarda bu gelişimden etkilenmektedir. Yoğun kullanımlarla karşı karşıya kalan bu düzenlemelerde, nitelikleri açısından Klinker tuğla ürünlerin kullanımının sıklaştığı görülmektedir. Açık alan düzenlemelerinde, kullanımın artmasıyla birlikte Klinker tuğla ürünlerin uygulamasında sorunların ortaya çıktığı ve bu sorunların bazen ürünün dayanıklılığını bazen de estetik verilerini olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Klinker tuğla ürünler, yüksek sıcaklıklarda en son teknolojiler kullanılarak üretilen toprak esaslı yapı ürünleridir. Toprak esaslı olmaları nedeniyle doğal olan bu ürünler, açık alan düzenlemeleri için de uygundur. Fakat, Klinker tuğla ürünlerden istenen dayanımın ve estetiğin elde edilebilmesi, ürünlerin uygulama ilkelerinin doğru olmasına bağlıdır. Klinker tuğlaların uygulamasından kaynaklanan bu sorunların engellenmesi için atılacak ilk adım, ürünün uygulanacağı tasarımın ürüne uygun olarak detaylandırılmasının sağlanması ve uygulayıcı kişilerin ürünle ilgili olarak bilgilendirilmesidir. Klinker tuğla ürünlerin, açık alan düzenlemelerinde, yatayda ve düşeyde kullanılan ürünlere göre, uygulama tekniklerine ve özelliklerine uyulması gerekmektedir. Bunun için de uygulamalarda uzman ekiplerin görev almaları sağlanmalıdır. Açık alan düzenlemelerinde, uygulama kadar uygulama koşulları da önem taşımaktadır. Yapılacak uygulamanın şantiye koşulları, uygulamayı olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde düzenlenmelidir. Şantiye koşulları, uygulamanın en çabuk, en kolay ve en doğru şekilde yapılabilmesine yönelik hazırlanmış olmalıdır. Bu koşullar uygulama başlamadan önce sağlanmalıdır. Klinker tuğla kullanılan uygulamalarda, karşılaşılan en önemli sorunlardan biri de uygulama aşamasından sonra ortaya çıkan sorunlardır. Bu sorunlar, doğrudan kullanımı etkilemektedir. Uygulama sonrası sorunların minimumda yaşanması için tasarımcı, uygulayıcı ve kullanıcı kişiler bilgilendirilmelidir. Uygulamanın yapıldığı yüzeyler, uygulama esaslarında yer almayan ürünlerle karşı karşıya getirilmemelidir. Uygulamalarda üretici firma tarafından önerilmeyen bitiş ürünleri uygulanmamalıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Açık alanlar; Tuğla türleri; Klinker tuğla ürünleri