PDMS membran ile sorpsiyon ve pervaporasyon - Hasanoğlu, Ayça (My University, 2003)
Pervaporasyon, gtzeotrop oluşturan ya da kaynama noktalan birbirine yakın, geleneksel yöntemlerle ayrılması zor sıvı karışımların ayrılmasında önemli potansiyele sahip bir membran ayırma prosesidir. Bu çalışmada, etil asetat-su ve etil asetat-etanol karışımları PDMS membran kullanılarak pervaporasyon sistemi ile ayrılmıştır. Etil asetat-su karışımı için çesjtli etil asetat konsantrasyonlarında, 30, 35 ve 40°C sıcaklıjdarda sorpsiyon ve pervaporasyon, 30 ve 40°C sıcaklıklarda ise desorpsiyon deneyleri yapılmıştır. Etil asetat-etanol karışımı için çeşitli etil asetat konsantrasyonlarında, 3Q, 40 ve 50°C sıcaklıklarda sorpsiyon ve pervaporasyon deneyleri yapılmıştır. Her iki karışımda da PDMS membran tercihli olarak etö asetatı seçmiştir. Wilson denklejni kullanılarak buhar-sm denge eğrileri oluşturulmuş ve pervaporasyon sonucu felde edilen veriler ile buhar-sıvı denge verileri karşılaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Membranlar; Pervaporasyon; Buhar-sıvı denge hesapları; PDMS