Türkiye' de sermaye piyasasında kurumsal yatırımcı olarak sigorta şirketlerinin faaliyet etkinliğinin veri zarflama analizi ile ölçümü - Yurtseven, Serpil Selen (My University, 2007)
Sigorta sektörü gelismis ekonomilerde büyük tutarlı fonları sermaye piyasalarına aktaran ve bu sayede ekonominin gelismesi için itici güç olusturan bir sektördür. Bu nedenle, bu sektörün bir ülkedeki gelisiminin yanı sıra, sektörde faaliyet gösteren sirketlerin elde ettikleri gelirleri yatırımlara yönlendirme konusunda uygun davranmaları büyük önem tasımaktadır. Bu çalısma ile Türkiye' de faaliyet gösteren sigorta sirketlerinin yukarıda belirtilen fonksiyonları ne derece yerine getirdiklerinin belirlenmesi ve sermaye piyasasına dahafazla fon aktarabilmeleri, bu anlamda daha etkin hale gelebilmeleri için yapılması gereken iyilestirmelerin ortaya çıkarılması amaçlanmıstır. Bu amaca yönelik olarak öncelikle kurumsal yatırımcıların sermaye piyasasındaki önemi ve sigorta sektörünün kurumsal yatırımcı olarak sermaye piyasasındaki konumu, Türkiye ve dünyada sigortacılıgın durumu incelenmistir. Bu bilgilerin daha iyi anlasılabilmesi amacıyla sermaye piyasası ve kurumsal yatırımcı kavramları ile sigorta sektörü önemli özellikleriyle ele alınmıstır. Türkiye' de 2005 yılı itibariyle faaliyet gösteren sigorta sirketlerinin göreli etkinlikleri veri zarflama analizi metodu kulanılarak ölçülmüs ve elde edilen sonuçlar degerlendirilmistir. Hem asli faaliyetleri, hem de kurumsal yatırımcı kimligiyle sermaye piyasasındaki etkinlikleri itibariyle degerlendirildiginde her iki alanda birden göreli olarak etkin olan sirket yok denecek kadar azdır. Budurumda yapılabilecek degisiklik ve iyileştirmeler, kaynaklar israf edilmeden ne sekilde belirli çıktılar elde edilebilecegi ve etkinlik sınırına ulasabilmek için çıktılarda ne gibi degisiklikler yapılabilecegi çalısmanın ilgili bölümlerinde belirtilmistir. Bu çalısmanın, sigortacılıgın ekonomik fonksiyonlarına daha fazla önem verilmesi ve sektörün sermaye piyasasına fon aktarma konusunda ilerleme kaydederek ekonomiye daha olumlu katkılar sağlayabilmesine yönelik olarak gerekenlerin yapılabilmesi için yardımcı bir kaynak olacagı düsünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Finansal piyasalar; Sermaye piyasası kurulu insan kaynaklarının gelişim süreci; Dünyada insan kaynaklarının gelişim süreci; Eğitim ve geliştirme; Endüstri ilişkilerinin amacı ve temel görevi; Sigortacılığa ilişkin temel kavram ve kurallar