İstanbul'daki iki restoranın aydınlatma açısından incelenmesi - Pehlivanoğlu, Korhan (My University, 2008)
Yeme-İçme Mekânları, yemek ve/veya içmek eyleminin gerçekleştirilmesi yanında insanların sosyal etkileşimde de bulundukları mekânlardır. Bu tezin amacı, Yeme-İçme Mekânlarındaki gerek yeme/içme eyleminin gerekse sosyal etkileşimin daha olumlu bir atmosferde gerçekleşmesi için bu tür mekânların yapay aydınlatma tasarımında göz önüne alınması gereken ilkeleri vermek ve İstanbul'da yer alan iki restoranın yapay aydınlatma düzenini incelemek ve öneriler yapmaktır.Bu çalışma, 5 ana bölümden oluşmaktadır.Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak çalışmanın amacı belirtilmiştir.Bölüm 2'de, Yeme-İçme Mekânları ile ilgili tarihçe ve genel özelliklere değinilmiştir.Bölüm 3'te, aydınlatma kriterleri ve Yeme-İçme Mekânlarında göz önüne alınması gereken yönleri ele alınmıştır.Bölüm 4'te, günümüzde sıklıkla kullanılan ışık kaynakları ve Yeme-İçme Mekânları içinde nasıl değerlendirilebilecekleri ele alınmıştır.Bölüm 5'te, Gümüşsuyu/İstanbul'da bulunan "Pucci Plus Restoran&Cafe-Bar" ve Bostancı/İstanbul'da bulunan "Günaydın Restoran", Bölüm 3'te ele alınan kriterler bağlamında incelenmiş ve her iki restoran için, aydınlatmayı iyileştirme amaçlı, Aydınlatma Tasarımı hazırlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Aydınlatma niceleği; Işığın renksel niteliği; Yeme-İçme Mekânları; Restoran; Kafe; Yapay aydınlatma