Görüntü işleme ile iki boyutlu cisimlerden grafik modeller için veri eldesi - Asmaz, Kerem (My University, 2006)
Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle gelişen bilgisayar donanımları ve yazılımları sayesinde görüntü işleme ile yapılan çalışmalar ve bu konuya olan ilgi artmıştır. Bununla birlikte günlük hayatta görüntü işleme tekniklerinden nasıl yararlanacağı araştırılmaya başlanmıştır. Görüntü işleme teknolojisi tıp, güvenlik, üretim, bilim, alanlarında yenilikler ve kolaylıklar sağlamaktadır. Görüntü işleme bir görüntünün dijital formata dönüştürülmesi ve bilgisayarda işlenmesi konularını içerir. Bu çalışmada öncelikle görüntü işleme yöntemlerine değinilmiş daha sonra uygulama alanlarından bahsedilmiştir. Konu ile ilgili yapılmış olan önemli araştırmalara çalışma içinde yer verilmiş olup çalışmanın asıl amacı görüntü işleme ile iki boyutlu cisimlerden grafik modeller için veri elde etmektir. Bu çalışmada yapılan uygulamalardan iki tanesinde iki boyutlu numunenin yüzey verilerini elde etmek için dijital fotoğraf makinasıyla görüntü alınmıştır. Diğer uygulamalarda dijital görüntü ve tarayıcıdan elde edilen görüntü kullanılmıştır. Bu raster görüntülerin MATLAB yazılımında hazırlanan bir program yardımıyla sınır çizgileri bulunmuş, sınır piksellerinin kartezyen koordinat sistemindeki (x,y) koordinatları elde edilmiştir. Daha sonra burada elde edilen veriler MASTERCAM tasarım yazılımına gönderilerek nesnenin aynı modelinin elde edilmesi çalışılmaktadır. Raster görüntüler ArtCAM Insignia Demo programına aktarılıp vektörizasyon uygulaması yapılmıştır. Bu yöntemle elde edilen model ile gerçek parçanın boyut bilgileri karşılaştırılmış, yöntemin avantajlı ve dezavantajlı yönleri irdelenmiştir. Sonuç olarak bu yöntem iki boyutlu parçaların tanımlanmasında, sınırların çıkarılmasında ve boyut ölçümünde kullanılır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Görüntü işleme; Sayısal Görüntü İşleme (DIP); Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD)