Türkiye'de planlanacak bir ana liman üzerine çalışma ve Ege bölgesi örneği - Yılmazer, Didem (My University, 2005)
Türkiye, jeopolitik konumu, Asya, Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleriyle gelişmiş ilişkileri ve küreselleşme sayesinde, günümüzde daha da çok önem kazanmıştır. Kıtalar arasında bir köprü görevi üstlenmesi nedeniyle, büyük ticaret ve göç yollarının kalbi olmuştur. Bu yüzden, uluslararası ticaret için ulusal limanları geliştirme planı gibi geniş bir strateji geliştirmek kaçınılmazdır.Dünya konteyner trafiğinin % 25'i Akdeniz koridorunu kullanmaktadır. Bu çalışmada amaç,Doğu Akdeniz'de yer alan Türkiye'deki limanlardan, mevcut coğrafi konumuyla sahip olduğu avantajı kullanarak, dünya konteyner trafiğinden, özellikle de aktarma yüklerinden pay alabilecek bir ana liman üzerine çalışmaktır.Seçilen limanlar arasında değerlendirme yapıldığında, İzmir Alsancak Limanı'nın hem mevcut coğrafi konumu ve ticaret hacmi nedeniyle hem de ülke ekonomilerine son derece büyük katkıları olan aktarma limanları da değerlendirildiğinde en yakınındaki Pire Limanı'na rakip olabilecek özelliklere sahip olabilmesi nedeniyle daha detaylı olarak incelenmesine karar verilmiştir. İzmir Alsancak Limanı'nın bulunduğu Ege Bölgesi ve İzmir ili sosyo-ekonomik olarak incelenmiş ve limanın, mevcut coğrafi konumu, hinterlant (liman hizmet alanı) bilgileri, dışticaret miktarları ve dış ticaretinin gerçekleştiği ülkeler belirlenmiştir. Limanın durum analizi(SWOT) yapılmış ve sonucu değerlendirilerek üç liman senaryosu üretilmiştir.Çalışmaya temel oluşturan birçok verinin toplanması ve derlenmesi sırasında yaşanan zorluklar ile birlikte, bilgi toplamanın, toplanan bilgilerin saklanmasının ve ihtiyaç duyulduğunda herkesin kolayca kullanıp anlayabileceği şekilde derlenmesinin ne kadar önemli olduğu bir kere daha görülmüştür. Her türlü değerlendirme için sahip olunan bilgilerileriye ışık tutmada son derece önemlidir.Bir limanda gerçekleştirilen etkinliklere ait veri bankası oluşturulması amacı ile liman bilgilerini, gemi bilgilerini, trafik bilgilerini ve konteyner yük bilgilerini dikkate alan program hazırlamaya yardımcı olabilecek bir akış diyagramı sunulmuştur. Türkiye'nin sahip olduğu avantajları kullanarak geliştirilecek ve dünya limanlarıyla yarışabilecek ölçüde kaliteli hizmet verebilecek bir ana liman, ekonomiye büyük katkı sağlayacak ve ülkenin dünya üzerindeki gücünü artırabilecektir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: İzmir Alsancak Limanı; Dış ticaret; Liman istatistikleri; Konteyner terminalleri; Liman planlaması