Enerji yönetimi - Özbakır, Perihan (My University, 2006)
Globalleşen dünyamızda iki önemli kavram karşımıza çıkmaktadır: Enerji ve yönetim. Güngeçtikçe artan enerji ihtiyacı, kaynakların etkin kullanımını zorunlu kılmakta, bu nedenle deenerji verimliliği ve enerji tasarrufu gibi kavramları da gündeme getirmektedir. Enerjiyle ilgiliolarak ele alınan tüm bu kavramlar ?enerji yönetimi?nin önemini vurgulamaktadır.Enerji yönetimi, esas olarak, enerjinin optimum kullanılmasıdır. Bu amaçla, şirketler, enerjiyönetim programının doğrudan sorumlularını kararlaştırmak, bir enerji yöneticisi atamak,kaynakları tahsis etmek, etkin sonuçlar elde etmek için gerekli desteği sağlamak zorundadır.Şirketler, enerjiyi etkin bir şekilde yönetilmek için farklı şekillerde enerji tasarruf programlarıoluşturabilmektedirler. Bazı şirketler tesis düzeyinde tasarruf organizasyonu kurarken,bazıları bölüm bazlı yapıyı tercih etmekte, bazıları da şirket bazlı organizasyon kurmaktadır.Enerji yönetimi ve tasarrufu çalışmaları sadece belli bir alanda faaliyet gösteren firmalar içingeçerli değildir. Bu çalışmada da farklı sektörlerdeki enerji yönetimi ve tasarrufu çalışmalarıgenel hatlarıyla ele alınmış, Türkiye'de bu konuda faaliyet gösteren firmalarla görüşülmüş vesonuç olarak enerji yönetimi çalışmalarının sağlam bir zemine oturtulabilmesi adına biryasanın çıkarılması ve uygulamaya konulması gerekliliğine varılmıştır.Anahtar kelimeler: Enerji, Enerji Yönetimi, Enerji Verimliliği, Enerji Tasarrufu, ElektrikMotoru
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu; Enerji yönetimi kavramı; Dünyada enerjiyönetimi sistemleri