Silahtarağa Elektrik Santralı'nın korunması ve yeniden kullanımına yönelik öneriler - Brangar, Şevki Yiğit (My University, 2004)
Endüstri yapıları, sanayi devrimi ile beraber, yapı malzemelerinin ve tekniklerinin gelişmesiyle yeni bir anlam kazanmış, üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için geniş açıklıklı, yüksek tavanlı büyük yapılar inşa edilmeye başlanmıştır. Türkiye'nin ilk elektrik santralı olan Silahtarağa Elektrik Santralı, özgün mimarisi ve içindeki makina donammıyla birlikte varlığını günümüze kadar sürdürebilmiştir. Bu çalışmada, santralın kuruluş, gelişim, üretim aşamalarını inceleyerek, yapı için koruma ve yeniden kullanım önerileri sunmak amaçlanmaktadır. Çalışma sunulurken öncelikle endüstri yapısı kavramından, dünyada ve Türkiye'de endüstri yapılarının tarihsel gehşiminden bahsedilmiştir. Elektrik enerjisinin üretimi ve elektrik santrallan mcelenmiştir. Silahtarağa Elektrik Santralı'nın tarihçesi, konumu, tarih içinde santraldaki elektrik üretimi, tesiste yer alan yapıların mimari özellikleri ve yapısal sorunlar ortaya konmuştur. Santralın bulunduğu Haliç kıyılarında yer alan diğer tarihi endüstri yapılan ve bugünkü durumları hakkında bilgiler verilmiştir. Yapılan araştırmalar ve proje verileri sonucunda Silahtarağa Elektrik Santralı'nın, özgün işlevi, yapısal özellikleri, geniş arazisi göz önüne alınarak, endüstri müzesi ve kültür parkı işleviyle yeniden kullanımına yönelik çalışmalar sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Silahtarağa Elektrik Santralı; Endüstri yapıları; Elektrik santralları; Haliç; Endüstriyel miras