Okuma ediminde bağlam ipuçlarının sözcük edimine etkisi - Helvacı, Onur (My University, 2004)
Bu çalışma, okuma sırasında bağlam ipuçlarının doğal yolla sözcük edinimine etksini konu alır. Araştırmada öğrenicilerin sözvarhklanndaki değişim incelenmiştir. Doğal yolla sözcük ediniminin basamaklarını oluşturan okuma metinlerinde yer alan bilinmeyen sözcüklerin anlamlarının doğru tahmin edilmesi, doğru kullanılması ve anımsanması, okumadan önce ve sonra uygulanan ölçme araçlarıyla ölçülüp değerlendirilmiştir. Kuleli Askeri Lisesi Hazırlık Sımfi'mn ikinci döneminde okuyan ve belirli bir sözvarlığma sahip 14-15 yaş grubundaki 360 öğreniciden 86 öğrenici erek kitle olarak seçilmiştir. Bu doğal yolla sözcük edinimi araştırması için, kolay sözcük öğrenimine yol gösterecek bir kitapçık, 10 ön-test, 10 okuma metni ve 486 test maddesinden oluşan 60 art-test hazırlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Yabancı dil öğretim yöntemlerine göre sözcük öğrenimi; Sözcük bilgisi; Bağlam ipuçları; Sözcük edimi