Eyüb'de Mihrişah Valide Sultan Külliyesi ve koruma önerileri - Aydın, Didem (My University, 1998)
Çalışmanın giriş bölümünde konunun amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde Eyüb'ün coğrafi ve sosyal yapısı, tarihsel gelişimi ve fiziksel olarak nasıl biçimlendiği ele alınarak, önemli yapılar tek tek incelenmiştir. Üçüncü bölümde, önce batılılaşma hareketlerinin başlangıç sebepleri araştırılarak, batıya açılışı hazırlayan ilişki ve gelişmelerden mimarinin ne ölçüde ve hangi yönde etkilendiği irdelenmiş ve özellikle 18. yüzyılda dini mimarideki gelişmeler incelenmiştir. Daha sonra, Osmanlıların dünya mimarlık sanatına kazandırdığı külliye mimarisi anlatılmış ve Türk külliyeleri ile Mihrişah Valide Sultan Külliyesi arasında ki farklardan bahsedilmiştir. Yine aynı bölümde külliyenin yapım tarihi, yaptıranı ve genel yerleşim özellikleri incelendikten sonra, külliyeyi oluşturan yapılar önce vaziyet planı ölçeğinde daha sonra tek tek ele alınarak mekansal, yapısal, cephe ve bezeme özellikleri el ele alınmış, yapıların rölöve ve restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Dördüncü bölümde, külliyede meydana gelen fonksiyonel ve malzemeye yönelik hasarlar belirlenmiş ve bu hasarları oluşturan nedenler anlatılmıştır. Ayrıca külliyede oluşan hasarlara karşı yapılacak müdahaleler belirlenmiş ve bu amaçla restorasyon projesi hazırlanmıştır. Yine bu bölümde koruma önerileri geliştirilerek, külliyede korunacak veya yeni verilecek işlevler ve bu işlevlerin gerektirdiği donanım belirlenmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Eyüp'ün tarihsel ve fiziksel özellikleri; Mihrişah Valide Sultan Külliyesi; Bozulmalar, nedenleri; 18. yüzyılda dini mimari