Yangın anında vantilasyonun önemi - Hürtürk, Birol (My University, 1999)
Yangın ve neden olduğu tehlikelerle mücadele etmenin ve bu tehlikelerin üstesinden gelmenin ilk şartı konu ile ilgili kişilerin bu konuda eğitilmeleridir. Dolayısıyla, yanma ve yangınla ilgili konuların iyi analiz edilmesi gerekir. Bu amaçla, tezin ilk bölümde bu konulara değinilmiştir. Dumanın yangın esnasında başlıca öldürücü etken olduğu bilinmektedir. Duman çoğunlukla binanın yangın mahallinden başlayarak diğer bölümlere doğru süratle yayılır, böylelikle can ve mal kaybına neden olur. Mahaldeki aşın sıcaklığın insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerinin yanısıra dumanın (dolayısıyla içindeki zehirli gazların) solunması, insan hayatını etkileyen hatta ölümlere neden olan bir diğer faktördür. Bununla birlikte, zehirli gazlara ve aşırı sıcaklıklara maruz kalmak insan hayatına yönelik doğrudan bir tehlike teşkil ederken duman karartması nedeniyle görüş mesafesindeki düşüş dolaylı bir tehlike oluşturmaktadır. Dumanın yol açtığı bu gibi tehlikeler ikinci bölümde irdelenmiştir. Ülkemizdeki binalar genellikle olası bir yangında duman kontrolü prensipleri güdülerek inşa edilmemektedir. İlaveten, bu binaların büyük bir çoğunluğunda duman kontrolüne yönelik herhangi bir önlem de bulunmamaktadır. Bu yüzden, bu gibi binalarda yangın anında uygulanabilecek vantilasyon teknikleri üçüncü bölümde açıklanmıştır. Dördüncü bolümde ise tek katlı binalarda doğal vantilasyon ile duman atımı incelenmiş, bu amaçla gerekli çizelgeler ve abaklar kullanılarak mahalde yangın çıkması durumunda zeminden itibaren belli yükseklikte dumansız bölge oluşturulması için gerekli duman tahliye kapağı alanının belirlenmesi ile ilgili hesap yöntemleri verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Yangın ve yanma; Duman miktarı ve niteliği; Duman kontrolünün olmadığı binalarda vantilasyon; Tek katlı binalarda doğal vantilasyon ile çatıdan duman atımı