EURO 'nun uluslararası finansal piyasalardaki rolü - Vurucu, Özgür (My University, 2006)
Bu tez Euro'nun, uluslararası finansal piyasalarda işlem görmeye başladığı 1999 yılından bugüne uluslararası finansal ve aynı zamanda ticari piyasalarda aldığı rolü ve yaratığı temel etkileri incelemektedir. Çalışmada incelenmeye çalışılan diğer önemli iki alt konu da, Euro vedolar rekabeti ile Euro ve Euro alanının genişleme sürecinin yeni AB üyesi ülkeler ile Türkiye açısından değerlendirilmesidir.Çalışmanın teorik altyapısını, Robert Mundell'in 1961 tarihli "A Theory of Optimum Currency Areas" çalışmasına dayanan optimal para alanları teorisi oluşturmaktadır. Bu bağlamda, konuyla ilgili literatürün genelinde de ifade edildiği gibi bu çalışmada da Euro alanının bir opimal para olmadığı belirtilmiş ancak bu durumun Euro alanının uluslararası finansal ve ticari piyasalardaki önemi açısından çok olumsuz bir etki yaratmadığı gözlemlenmiştir. Çalışmada Euro alanının ve AB'nin dünya ticaretindeki yeri ve payı bazı önemli ülkeler ile karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir. Benzer şekilde Euro'nun uluslararası döviz rezervlerindeki payı dolar ile karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Burada Euro'nun dünya genelinde yaklaşık %25'lik bir paya sahip olduğu görülmüştür. Bunun yanında, Euro'nunEuro alanı dışındaki ülkelerde kur belirleme standardı olarak, işlem aracı olarak ve değer saklama aracı olarak da kullanılmaya başlandığı görülmüştür. Bu durum bize Euro'nun tam olarak, uluslararası para sıfatını kazandığını göstermiştir. Ayrıca uluslararası finansal piyasalardaki genel eğilimlere bakıldığında, Euro kullanımının Euro alanı dışında daha çok Doğu Avrupa, Batı Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde belirgin şekilde artmaya başladığı görülürken Amerika kıtasında ve özellikle Doğu Asya'da dolar egemenliğinin devam ettiği ve Euro'nun çok fazla kullanılmadığı görülmüştür. Bu durumun ise, Euro-dolar şeklinde iki kutuplu yeni bir uluslararası finansal sistemin işareti olarak görülebileceği düşünülmüştür. Son olarak, Euro'nun Avrupa Birliği genişleme süreci içinde zamanla daha da güçlenme ve uluslararası finansal piyasalarda daha önemli bir hale gelme potansiyeli taşıdığı belirtilmiştir. Euro'nun Türkiye'de ise, Euro alanı ülkelerinin eski para birimleri yerine kullanımının tam olarak sağlanmasının yanında, gerek özel gerekse resmi kullanımda Euro'nun hem Euro alanı dışındaki AB ülkelerinin paralarının hem de ABD doların kullanımından pay aldığı görülmüştür. Ancak Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinde genel olarak Euro'nun olumlu veya olumsuz bir etkisi görülmemiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Ekonomik entegrasyon; Parasal birlik; Finansal piyasalar