Büyük açıklıklı mekanların tutkallı tabakalı ahşap sistemler ile geçilmesi - Şenol, Dilek (My University, 2001)
Tez çalışmasında yurtdışında özellikle Amerika ve Avrupa' da kullanılan tutkallı tabakalı ahşap sistemlerin yurdumuzda da kısa sûre içinde kullanılmaya başlanacağı ve yaygınlaşacağı düşüncesinden yola çıkılarak tutkallı tabakalı ahşap sistemler her yönüyle incelenmiş ve özellikle büyük açıklıklarda kullanımı ele alınmıştır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tezin amacı, kapsamı ve aktarılmasındaki yöntem belirtilmektedir. İkinci bölümde tutkallı tabakalı ahşabın tarihçesi, üretim aşamaları, üretiminde kullanılan tutkalın tarifi ve tutkallı tabakalı ahşap eleman oluşturulmasında tutkalın ahşaba kattığı olumlu özellikler ve tutkallı tabakalı ahşabın özellikleri aktarılmaktadır. Üçüncü bölümde tutkallı tabakalı ahşap yapı elamanlarının üretimi, üretim sistemleri ve üretim standartları aktarılmaktadır. Dördüncü bölümde ise tutkallı tabakalı ahşap sistemlerin büyük açıklıklı mekanlarda uygulanması aktarılmaktadır. Bu bölümde tutkallı tabakalı ahşabın uygulandığı büyük açıklıklı mekanlar ile ilgili genel bilgi verilmektedir. Ardından büyük açıklıklı mekanlarda uygulanan tutkallı tabakalı ahşap sistemin fiziksel ve mekanik özelliklerinin diğer sistemler ile karşılaştırılması yapılıp, bu karşılaştırmadan yola çıkılarak tutkallı tabakalı ahşap sistemler ile oluşturulan büyük açıklıkların geçilmesinde uygulanan formların sınıflandırması yapılmıştır. Bu sınıflandırmada büyük açıklıklarda kullanılan kabukların boyutsal değerleri ve biçimsel özellikleri açıklanmaktadır. Beşinci bölüm ise sonuç bölümüdür. Tutkallı tabakan ahşap sistemlerin getireceği sonuçlar açıklanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Tutkallı tabaklanmış ahşap; Büyük açıklıklı mekanlar