1,10-fenantrolin içeren fenoksisiklofosfazen türevinin ve Ru(II) kompleksinin sentezi, spektroskopik ve termal özelliklerinin incelenmesi - Kecin, İbrahim (My University, 2010)
Siklofosfazenler en iyi bilinen ve en fazla çalışılan fosfor-azot bileşikleridir. Hekzaklorosiklotrifosfazatrien (N3P3Cl6, trimer) diğer halofosfazenler in ve çeşitli fosfazen türevlerinin çıkış maddesi olarak kullanılması nedeniyle önemlidir. Trimerde klor atomlarının yerine bağlanan grupların özelliklerine göre fosfazenler, gaz sensörü, sıvı kristal, anti kanserojen, yanmaya dayanıklılık gibi özellikler kazanmaktadır.Bu çalışmada, 1,10-fenantrolin grubu içeren ?2-kloloro-2-salisilidenimino-1,10-fenantrolino-4.4,6.6-bis[spiro(2',2''-dioksi-1',1''-bifenil)]sikotrifosfazen olarak isimlendirilen, yeni bir fenoksisiklofosfazen türevinin ve Ru (II) kompleksinin, spektroskopik ve termal özelliklerinin incelenmesi amaçlandı.Çalışmalarımıza, başlangıç maddeleri olan, 5- nitro-1,10-fenantrolin, 5-amino -1,10-fenantrolin, 5-salisildenimino-1,10-fenantrolin, 4.4,6.6-bis[spiro(2',2''-dioksi-1',1''-bifenil)] siklotrifosfazen' nin, literatürde belirtildiği sentezi ile başladık.2-Kloro-2-salisildenimino-1,10-fenantrolino-4.4,6.6-bis[spiro(2',2''-dioksi-1',1''-bifenil)] siklotrifosfazen ligandı (CS-CP), HCl tutucu olarak K2CO3 ve çözücü olarak aseton kullanılarak %69.1 verimle sentezlendi. Ürün, CH2Cl2/Hekzan karışımında kristallendirilerek saflaştırıldı.Fenoksifosfazen türevinin Ru(II) kompleksi [Ru(CS-CP)(bpy)2](PF6)2, CS-CP ve Ru(bpy)2Cl2? 2H2O ile çözücü olarak etanol ve argon atmosferinde ve aşırı miktarda potasyum hekzaflorofosfat (KPF6) ile muamele edilerek turuncu renkteki PF6 tuzu halinde sentezlendi ve THF ile kristallendirildi.Yeni sentezlenen bileşikler, FTIR, 1H NMR, 31P NMR, UV-vis, kütle, fluoresans spektrumlarından, elemental ve termal analiz ile birlikte karakterize edildi.Fenoksifosfazen türevinin Ru(II) kompleksi [Ru(CS-CP)(bpy)2](PF6)2, CS-CP ve Ru(bpy)2Cl2? 2H2O ile çözücü olarak etanol ve argon atmosferinde ve aşırı miktarda potasyum hekzaflorofosfat (KPF6) ile muamele edilerek turuncu renkteki PF6 tuzu halinde sentezlendi ve THF ile kristallendirildi. Fosfazenler, anorganik kimyanın önemli ve hızlı gelişen konularından birisidir. Bu bileşikler, yapıları, sayılarının fazlalığı, ilginç kullanım özellikleri nedeniyle anorganik kimyada geniş bir araştırma alanına sahiptirler. Çalışmamızda, yeni sentezlenen fosfazen ligandı ve Ru(II) kompleksinin de önemli olduğunu ve ilginç kullanım özelliklerine sahip olabileceğini düşünmekteyiz
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Fosfazenler; Siklofosfazenler; Sentezler