İstanbul Avrupa yakası'nda zamana ve mevsimsel değişimlere bağlı seyahat süresinin modellenmesi - Karaca, Nesim (My University, 2009)
Şehiriçi ulaşımında yolculuk süreleri günlük hayatımızın önemli bir kısmını kapsamaktadır. Yolculuk sürelerine etki eden çok sayıda faktör bulunmaktadır. İstanbul Avrupa Yakası'nda iki bölge arasındaki seyahat süresi zaman ve mevsim faktörlerine bağlı analiz edilerek % 95 güven aralığında modellenmiştir ve gerçekle uyumluluğu gözlemlenmiştir. Çalışma İstanbul Avrupa Yakası için yapılmıştır ve gelecekte farklı bölgeler için de model teşkil etmesi hedeflenmiştir.İki nokta arasındaki ortalama yolculuk mesafesi Doğrulu Mesafe Yaklaşımıyla hesaplanmıştır. İstanbul Avrupa Yakası'nda Bulunan 43 RTMS'in 2008 yılına ait günlük verisi ve 48 güne ait de saatlik verisi analiz edilerek, trafik yoğunluğuna etki eden faktörlerin etki düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Burada trafiğe etki eden faktörlerin etkisi % 95 güven aralığına göre çıkartılmıştır. Mevsimsel değişimlerin, zamana bağlı değişimlerin ve diğer bazı faktörlerin trafik yoğunluğuna olan etkisi belirlendikten sonra ortalama hızın bulunması sağlanmıştır. Buradan da seyahat süresinin modellenmesine geçilmiştir. Yolcuya kendisi için en uygun olan seçeneğin sunulması amacıyla üç farklı alternatif için de değerlendirme yapılmıştır. Bunlar, özel şahsi araçla, toplu taşıma aracıyla ve raylı taşıma sistemleriyle seyahat süresinin modellenmesi olmuştur.Anahtar kelimeler: Seyahat Süresi Modeli, Seyahat Süresi, RTMS, Doğrulu Mesafe Yaklaşımı, Trafik Yoğunluğu, Ortalama Yolculuk Mesafesi, Ortalama Hız
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: seyahat süresi modeli; RTMS; trafik yoğunluğu