Tanacetum abrotanifolium (L.) Druce bitkisi üzerinde fitokimyasal araştırmalar ve biyoaktivite çalışmaları - Özak, Merve (My University, 2011)
Bu çalışmada Compositae familyasına ait Tanacetum türlerinden biri olan ve Van Beşparmaktan toplanan Tanacetum abrotanifolium (L.) Druce bitkisinin çiçek etilasetat ekstresinin kimyasal kompozisyonu ve biyolojik aktivitesi incelenmiştir. Bitkinin ekstrelerinin insektisidal aktivite ve İ.T.K sonuçlarına bakılarak çiçek etilasetat ekstresi (E.A) ile çalışılmaya karar verilmiştir. Bitkideki fitokimyasalların saflaştırılmasında kolon kromatografisi (CC), ince tabaka kromatografisi (TLC), ve yüksek performanslı ince tabaka kromatografisi (HPTLC) gibi kromatografik yöntemler kullanılmıştır. İzole edilen bileşiklerin kimyasal yapıları ise; 1 H NMR, COSY, 13C NMR, APT, HSQC, çift rezonans, UV/VIS ve IR gibi spektral yöntemlerle belirlenmiştir. İzolasyon sonucu üç seskiterpen lakton; parthenolide, 1β,4α,6α-trihydroxyeu-desm-11-en-8α,12-olide ve costunolide elde edilmiştir. Ayrıca bitkinin çeşitli ekstrelerinin antimikrobiyal aktivite testleri de yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Compositae Famillyası; Kromatografik Yöntemler; Spektroskopik Yöntemler; Tanacetum abrotanifolium; Seskiterpen lakton; İnsektisit aktivite; Antimikrobiyal aktivite