Eşzamanlı mühendisliğin tedarik zinciri üzerindeki etkileri - Demir, Erdem (My University, 2002)
Günümüzde, ürün kalitesi, temin süresi, maliyet ve fonksiyonellikle ilgili müşteri beklentilerinin sürekli artması nedeniyle geleneksel ürün geliştirme yöntemleri artık bu beklentileri karşılayamamaktadır. Uluslararası alanda rekabetçi olabilmek için ürün geliştirme sürecinin eşzamanlı bir şekilde yürütülmesi hayati önem teşkil etmektedir. Bu nedenle, Eşzamanlı Mühendislik modern üretim anlayışında büyük öneme sahip bir ürün tasarım ve geliştirme felsefesi olarak yerini almıştır. Eşzamanlı Mühendislik, tasarım ve üretim süreçlerini ve ürünün tüm hayat çevrimiyle ilgili her şeyi aynı anda göz önüne alarak entegrasyonu sağlayan sistematik bir yaklaşımdır. Müşteriyi memnun etmek için Eşzamanlı Mühendislik, takım çalışması ve ürünün geliştirilmesiyle ilgisi olan herkesin ürün geliştirme sürecine erken katılımı üzerine odaklanmaktadır. Artık, bir çok üretim süreci farklı teknolojilerin entegrasyonunu gerektirmektedir. Üretim süreciyle ilgili farklı teknoloji ve uzmanlığın tek bir işletmede yer alması çoğu zaman olanaksızdır. Özelleşmiş, yüksek performanslı ve kaliteli parçalara ihtiyaç duyulması nedeniyle işletmelerin başarılı olabilmesi için tedarikçilerin stratejik önemi giderek artmaktadır. Madem ki Eşzamanlı Mühendislik'te ürünün geliştirilmesiyle ilgili herkesin katılımı gerekmektedir, o halde tedarikçilerin de ürün geliştirme sürecine katılmaları gerekir. Aksi taktirde, işletmeler yalnızca kendi bünyelerinde ürettikleri parçalar için Eşzamanlı Mühendisliğin faydalarından yararlanabileceklerdir. Bu nedenle, üretim zamanını ve maliyeti azaltıp kaliteyi arttırmak için işletmeler-arası Eşzamanlı Mühendislik yaklaşımı benimsenmelidir. Tedarikçilerin ürün geliştirme sürecine erken ve etkili bir şekilde katılmaları başarılı Eşzamanlı Mühendislik uygulamaları için büyük önem taşır. Bu çalışmanın amacı, Eşzamanlı Mühendisliğin Tedarik Zinciri Üzerindeki Etkileri'ni incelemektir. Tezin son bölümünde tedarikçilerin ürün tasarımına eşzamanlı olarak katılımım sağlayan video-konferans sistemi ve bir uygulama örneği yer almaktadır. Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı mühendislik, ürün geliştirme, tedarik zinciri, sanal takımlar, sanal organizasyonlar.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Eşzamanlı mühendislik; tedarik zinciri