Doğal gaz yakan sistemlerde enerjinin geri kazanılmasının araştırılması (Ekonomizör irdelemesi) - Kaleli, Volkan (My University, 1992)
Doğal gazın yurdumuzda kullanılmaya başlanmasının yakın bir geçmişi vardır. Sanayimizde de kullanılmaya yakın zamanlarda başlanmıştır. İlk olarak doğal gaz hakkında genel bilgiler ve özellikleri verilmiştir. Daha sonra, doğal gazın yanması sonucu oluşan gazlar stokiometrik ve yarı yanma durumundaki değerler, yanmanın kontrolü için Oswald diagramının çiziminde gereklidir. Bunun için doğal gazın stokiometrik ve yarı yanma durumlarındaki formülleri ve değerleri belirlenmiştir. Çizilen bu Oswald diagramı fabrikada yapılan baca gazı ölçümü için önemlidir. Ayrıca gerçek yanma durumundaki değerler dizayn edilecek geri kazanım sistemi için gereklidir. Tezin sonunda, doğal gaz yakan bir fabrikadan alınan. verilere göre bir geri kazanım sistemi dizayn edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Doğal gaz ve baca gazının özellikleri; Fabrikada yapılan baca gazı ölçümü; Geri kazanma önerileri