Yapı dış yüzü renklendirilmesine ilişkin yaklaşımların incelenmesi - Erciyes, İrem (My University, 1995)
Yapıların çevreye uyumlu, etkileyici bir mimari oluşturması için, cephe renk düzenlerinin tasarım aşamasında belirlenmesi gerekmektedir. Yapıların cephe renklendirilmesinde, kullanılan renk düzenlerinin belirlenmesinde, kimi etkenler bulunmaktadır. Bu çalışmada, yapının cephe renklendirilmesinde etkili olabilecek etkenler belirlenip, renk düzenlerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken konular incelenmiştir. Bölüm I'de, renk, renk düzenleri ve ışık kaynaklarının renk düzenlerine etkisi konulan kısaca açıklanmıştır. Rengin tanımı ve rengin bileşenleri, tür, değer ve doymuşluk öğelerinin tanımlan ön bilgi olarak verilip, renk-ışık ilişkisi, özrenk-görünen renk tanımlan açıklanmıştır. Yapı dış cephesinde kullanılan ve ileriki bölümlerde örnekleri verilen, karşıtlık düzenlerinin temel ilkeleri belirtilmiştir. Işık kaynaklarının, renk düzenlerine etkisi örneklerle belirlenip, konu ile ilgili ön bilgiler verilmiştir. Bölüm Il'de, tek yapı ölçeğinde yapıların cephe renklendirilmesinde etkili olan etkenler sıralanıp, örneklerle açıklanmıştır. Bu etkenlerin en önemlisi olan mimari üslup, yapının plan ve cephe özellikleri, imar yönetmelikleri, ekonomik durum, teknoloji ve kullanılan malzeme ve yapının etkinliği mimari akımlar başlıkları altında örneklerle açıklanmıştır. Bu bilgiler ışığında, mimari üslubun cephe renk düzenlerinin belirlenmesindeki etkileri belirtilmiştir. Burada ayrıca, yapıların cephe renklendirilmesinde etkili olan diğer etkenler, yapının işlevinin bulunduğu çevrenin, iklim ve topoğrafik koşullarını renk düzenlerine etkileri örneklerle açıklanmıştır. Bölümünde ise, Bölüm Il'de tek yapı ölçeğinde incelenen, cephe renk düzeninin oluşmasında etkili olan etkenler, toplu konutlar için irdelenmiştir. Toplu konutlarda mimari üslubun oluşmasında etkili olan konum ve yerleşim planlan örneklerle incelenmiştir. Bölüm IV'de, Bölüm I ve Il'de tek yapı ve toplu konutlarda, cephe renk düzenlerinin oluşmasında etkili olan etkenler ışığında, cephe renk düzeninde uygulama için, yol gösterici kimi kurallar belirlenmiştir. Ayrıca uygulanmış renk düzenlerine ilişkin örnekler incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Renk düzenleri; Tek yapı ölçeğinde yapıların cephe renklendirilmesi; Toplu konutlarda cephe renklendirilmesi