Zeminlerin sıvılaşması ve sıvılaşma analizi - Çakır, Aziz (My University, 2004)
17 Ağustos Depremi 'nde de görüldüğü gibi zemin mukavemetindeki azalma veya mukavemetin tamamen ortadan kalkması, toprak kayması, yapıların oturması, yan yatması, devrilmesi gibi çeşitli yapısal hasarlar meydana getirmektedir. Suya doygun, kumlu ve siltli zemin tabakalarında depremler sırasında meydana gelen sıvılaşma olayının bu hasarların sebebi olabileceği düşünülmüş, böylece sıvılaşmanın mekanizması ve etkileri incelenmeye başlanmıştır. Sıvılaşma potansiyeli değerlendirmeleri ve sıvılaşma analizi kriterlerinin karşılaştırmasını konu alan bu tez çalışmasında, bir çok araştırmacının çalışması incelenmiş ve derlenen bilgiler yardımıyla sıvılaşma potansiyelini etkileyen faktörler ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Ayrıca sıvılaşma analizleri ışığında, sıvılaşmaya karşı güvenlik sayısının belirlenmesi için Geoliq2004 bilgisayar programı geliştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Zeminlerin sıvılaşması; Sıvılaşma analizi; Sıvılaşma analizi programı; Boşluk suyu basıncı; Zeminlerin mukavemeti