Still life fotoğraf ve estetik - Akkuş, Anıl (My University, 2016)
"Still Life Fotoğraf ve Estetik" çalışmasında, still life yaklaşımının resim ve fotoğraf sanatlarını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Özellikle fotoğraf sanatında still life'ın nasıl yorumlandığı ve estetik algı ile nasıl harmanlandığı incelenmiştir. Böylelikle, still life'ın bir tema olarak ele alınış şekli ve sanatçıların duygularını yansıtmasının yeni yöntemleri betimlenmiştir. Sanat, yüzyıllar boyunca eserler üreten insanoğlunun düşüncelerinden ve duygularından damıtılmış, duyguların sembolik anlamsal yansımaları olarak görülmektedir. Çalışma, sanatçıların eserleri ile anlatılmış, sanat felsefesi alanında fikir ortaya koyan filozofların fikirleri ile harmanlanmıştır. Mağara resimlerinden postmodernist resme kadar üretilen, ardından still life fotoğraf ile ortaya çıkan eserlerdeki estetik anlam, içerik ve teknik açıdan yorumlanmıştır. Objelerin ve formların çeşitliliği ile oluşturulan kompozisyonlarla still life alanında çalışmalar üreten sanatçılar sayesinde, yenilikçi eserler üretilmiştir. Aynı zamanda sanatçılar, farklı teknikler deneyerek duygularını yansıttıkları eserleri ile still life yaklaşımını fotoğrafın vazgeçilmez temalarından kılmışlardır. Literatür ve incelenen koleksiyonlar haricinde yayın taramaları sayesinde görülen en çarpıcı ve ilgi çekici özelliklerden biri de sanatçının varlığının, still life eserlerdeki yaratı sürecinde diğer fotoğraf temalarına nazaran daha belirgin ve hissedilir olmasıdır. Çünkü sanatçılar oluşturdukları kompozisyonlar ile adeta iç dünyalarının yansımasını eserlerinde sunarlar. Objelere sembolik anlamların yüklendiği still life fotoğraflar izleyeni farklı diyarlara götüren derin anlamlar barındırabilmektedir. Biçim, içerik ve estetik gibi kavramlarla da harmanlanarak oluşturulan still life kompozisyonlar kurgusal yaratı sürecinde diğer fotoğraf yaklaşımlarından ayrılmaktadır. Bu da still life alanında üretilecek olan yeni eserler için heyecan verici bir referans oluşturmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016
Keywords: Still Life; Fotoğraf; Estetik; Nesneler dünyasında güzellik ve çirkinlik