Değişebilir soğutucu akışkan debili merkezi klima sistemlerinin ekonomikliğinin araştırılması - Sarı, A. Barış (My University, 1998)
Her geçen gün daha da hızlı gelişen teknoloji, insanlara daha da çok konforu beraberinde getirmektedir. Isınmanın bir gereklilik olduğu düşünülmesine karşın, serinleme ihtiyacı son bir kaç yıla kadar bir lüks olarak görülmekte idi. Ancak, işte teknolojideki bu hızlı gelişme maliyetleri daha da düşürmekte ve dolayısıyla daha çok insanın, daha çok konforu elde etmesini sağlamıştır. Klima sektöründe ise ulaşılan en ileri nokta 'Değişken Soğutucu Akışkan Debili', VRV, (Variable Refrigerant Volume) klima sistemleri olmuştur. Ülkemizde de son yıllarda kullanımı yaygınlaşan değişken soğutucu akışkan debili klima sistemleri, her ne kadar kuruluş maliyetlerinin yüksek oluşu gibi gözüken bir dezavantaja sahip olsalar da, işletme maliyetlerinin düşüklüğü gibi önemli bir avantaja sahiptirler. Özellikle gelecek yıllarda enerji açığının büyüyeceği de göz önüne alınırsa, enerji tüketiminin minimuma indirildiği ve optimum kullanımın son kullanıcı tarafından yapılabileceği bu sistemler daha da çabuk yaygınlaşmaktadır. Bu çalışma da öncelikle günümüzde oldukça sık kullanılan klima sistemlerinden ve bunların çalışma prensiplerinden kısaca bahsedilmiş, daha sonra değişken soğutucu akışkan debili klima sistemlerinden bahsedilmiştir. Değişken soğutucu akışkan debili klima sistemlerinin çalışma prensibi anlatılmış ve bu sisteme ait cihaz seçim prosedürleri anlatılmıştır. Çeşitli genel mahaller için klima sistemlerinin karşılaştırılmasında uygulanan kriterler incelenmiş ve bu genel mahalleri içeren bir projede değişken soğutucu akışkan debili klima sistemlerine alternatif sistemler tesis maliyeti, işletme maliyeti, tamir bakım ve işletme kolaylığı, ünite işletme giderlerinin kolayca ölçülebilmesi, mimari etkiler, arıza halinde yedekleme olanağı, fleksibilite, güvenirlilik, sistem ömrü, çevresel etkiler ve sistem performansı kriterleri dahilinde incelenerek, sonuçlar ayrıntılı tablolar halinde sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Klima sistemlerinin sınıflandırılması ve tanımlanması; Klima sistemlerinin karşılaştırılmasında uygulanan kriterler; Klima sistem alternatifleri ve alternatiflerin karşılaştırılması; VRV klima sisteminin chiller sistemlerine göre avantajları