Sultanahmet bölgesinin kent aydınlatma ilkeleri yönünden incelenmesi - Tuna, İbrahim Ethem (My University, 1994)
Günümüzde kent aydınlatması, cadde ve sokakların güvenlik kaygısı ile aydınlatılma sının ya da dinsel yapıların ışıklı öğelerle süslenmesinin ötesine geçmiştir. Aydınlatma tekniğindeki gelişmeler ile kent aydınlatması bilimsel bir etkinlik alanı olmuştur. Yapılar, anıtlar ve açık alanlar mimari, sanatsal ve teknik yaklaşımla aydınlatılarak kentsel değerlerin mimari özellikleri, işlevi ve kütlesel bütünlükleri ile geceleride gösterilerek kentsel daha çekici kılınabilmektedir. Bu çalışmanın konusu olarak seçilen Sultanahmet Bölgesinde yer alan kentsel değerler kent aydınlatma ilkeleri yönünden eleştirel bir yaklaşımla incelenerek öneriler geliştirilmiştir. Tez Uç ana bölüm, ekler ve bir örnek projeden oluşmaktadır. 1. Sultanahmet Bölgesi: Bu bölümde, Sultanahmet Bölgesinin de üstünde bulunduğu İstanbul'un birinci tepesinin- tarihsel gelişimi ve yapılanması lenmiştir. Bölgede yapılan tespitlerle, geçmişten günümüze ulaşan tarihsel değerler eski ve yeni işlevleri ile saptanmıştır. 2. Kentsel Aydınlatma İlkeleri: Bu bölümde, Sultanahmet Bölgesi'nin kent aydınlatma ilkeleri yönünden incelenmesin de yararlanılan ilkeler ayrıntılarına girilmeden genel çizgilerle açıklanarak, aydınlatma aygıtları ve lambaların özelliklerine ve uluslararası kuruluşlarca önerilen değerlere değinilmiştir. 3. Sultanahmet bölgesinde bulunan kentsel değerlerin kent aydınlatma ilkeleri yönünden incelenmesi: Bu çalışmada Sultanahmet Bölgesi olarak tanımlanan kentsel alanda bulunan, kentsel değerlerin aydınlatma durumları üç grupta incelenmiştir. İlk iki grupta, bölgenin merkezini oluşturan ve turistik, kültürel, toplumsal etkinliklerin yoğunlaştığı, Sultanahmet Ayasofya ve At Meydanları ile bu alanları çevreleyen yapılar ele alınmıştır. Üçüncü grupta ise ilk iki grupta tanımlanan alanın dışında kalan ve Marmara Denizi kıyılarına kadar yayılan bölgede bulunan kentsel değerler incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Sultanahmet bölgesi; Kent aydınlatma ilkeleri