Sayısal ses iş istasyonu yazılımlarında ses niteliği farklarının incelenmesi ve karşılaştırılması - Dişbudak, Mehmethan (My University, 2021)
70’li yıllarda başlayan ve günümüze uzanan yaklaşık 50 senelik gelişim sürecinden geçmiş, analog ses sinyalin sayısal veriye dönüştürülüp işlendiği sayısal ses iş istasyonları (DAW), ulaşılan teknoloji ve bu teknolojinin sağladığı imkanlar ile müzik üretiminin vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. İki kanal ses kaydedebilme ve kaydedilen bu sesin belirli bir bölgesini kesebilme özelliği ile başlayan yazılımların gelişimi, günümüzde çok kanallı kayıt, midi desteği, sanal enstrümanlar, ses efektleri, otomasyon, spektral düzenlenme, perde düzeltme ve daha bir çok özellikle birlikte geçmişte hayal bile edilemeyecek boyutlara gelmiştir. Müzik prodüksiyonunda kullanılabilecek yazılımların sayıca fazla olması, aralarındaki fiyat farkları, yazılımların reklam kampanyaları, müzik prodüksiyon camiasında tanınan kişilerin açıklamaları gibi sebeplerle bu yazılımlar arasında ses kalitesi veya üstünlüğü konusunda uzun yıllardır süre gelen bazı tartışmalar başlamıştır. Bu çalışmanın da çıkış noktasını oluşturan ses niteliği farkları ile ilgili tartışmalar ve iddialar yazılımlardan alınan çıktıların detaylı analizleri ile incelenmiştir. Panlama, fader hareketleri, eklentiler, otomasyon, arabellek boyutu, çıktı zaman aralığı, çıktı formatı gibi ses farkı oluşturma olasılığı bulunan faktörler öncelikle tek bir test sinyali ve tek bir kanalda detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Tek bir kanal ve tek test sinyali kullanılması sayesinde yazılımların analiz edilen faktörle ilgili çalışma şekli izole edilerek ortaya çıkarılmıştır. Sonrasında, çok kanallı projelerin analizleri yapılmış ve tek kanal analizlerinden elde edilen verilerin yardımıyla ölçülen farkların nedenleri ortaya konulmuştur. Oluşan sayısal farkların büyüklüğüne göre yazılımlarda aynı ayarlar ile hazırlanmış müzik prodüksiyonu projeleri arasında ses niteliği farkının duyulma olasılığı tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Sayısal ses iş istasyonu; DAW; Ses farkı; Ses niteliği; Sayısal ses