Türkiye'de işsizlik kavramı ve işsizliğin ortadan kaldırılması ile ilgili bir model oluşturulması - Boztepe, Yenal (My University, 2007)
Bu yüksek lisans tezinde issizlik kavramı ve Türkiye'deki issizlik sorunu tartısılmıstır.ssizlik, issizlik sigortası, istihdam politikaları ve gizli issizlik hakkında teorik bilgilerverilmis. Uygulama bölümünde ise Türkiye'deki temel isgücü göstergeleri analiz edilmis, bugöstergelerin 1988-2006 yılları arasındaki verilerin yardımıyla regresyon analizi yöntemi ile2015 yılına kadar gerçeklesebilecek degerlere iliskin tahminler yapılmıstır. Son olarak iseissizligin ortadan kaldırılmasına iliskin gizli issizlik üzerine bir model gelistirilmis ve bumodel ile ilgili hesaplar yapılmıstır.Yapılan hesaplamalar sonucunda, Türkiye için düsük sayılabilecek %5'lik bir gizli issizlikdüzeyinde dahi yeni yatırımları rahatlıkla finanse edebilecek tasarruflar saglanabilecegi farkedilmistir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: İstihdam; Türkiye'de işsizliğin nedenleri; Ücretlerin belirlenme süreçleri; Sosyal sigorta ilkeleri