Yüksek gerilim hatları için izolatör malzeme üretimi ve kalite karakterizasyonu - Türkyurt, Mehmet (My University, 2010)
Elektrik sektöründe kullanılan malzemelerin tasarım, üretim ve servis gereksinimlerin karşılanmasında güvenilir ve emniyetli kullanım koşullarının gerçekleştirilmesinde kalite sis temine duyulan gereksinimi karşılamak için kullanılan standartlar mevcut olup, bu standartlarda ürünün uluslar arası kabul görmesi amacıyla üretilmesi önemli bir ar aştırma konusudur. Üretilecek izolatörlerin kalitesini güvence altına almak amacı ile işletme verilerine dayalı uygulamalı bir çalışma planlanmıştır. İşletme koşullarına uygun üretim, yönetim ve kalite sisteminin kurulması, çalıştırılması, gerekli eğitimlerin verilerek işletme personelinin bilgilendirilerek denetime hazırlanması için gerekli, çalışmalar yapılmıştır. Kalite için gerekli denetimler, kalite değişkenleri ve bunların üretim prosesi ile olan ilişkileri analitik olarak belirlenmiştir. Yüksek gerilim izolatörleri için gerekli sistem tasarlanmış, üretimi gerçekleştirilmiş ve kalite için ön görülen Elektrik Dağıtım A.Ş. şartnameleri ve bu şartnamelere veri oluşturan ulusal ve uluslar arası standartlara uygun deneyler yapılmıştır. Kütlesi ve ağırlığı mevcutlara göre daha az, yalıtkanlığı yüksek, elektriksel özellikleri iyi ve kayıpları daha az yeni bir izolatörün kullanılabilirliği ortaya konulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Enerji iletim sistemleri; Yüksek gerilim hatları; İzolatör; Yüksek gerilim