Ses karakteristiğinden yararlanarak anlamlı görüntü akışı elde etme - Kılıç Tan, Öznur (My University, 2001)
Günümüzde bilgisayar programlarının çoğu bilginin görüntüyle ifade edilerek kullanıcıya aktarılması yöntemini benimsemiştir. Özellikle İnternet tabanlı programlar incelendiğinde resim, video gibi çoklu ortam veri tiplerine sesten daha çok yer verildiği görülmektedir. Bunun temelinde insanların görme duyusunun işitme duyusuna göre daha gelişmiş olduğu gerçeği yatmaktadır. Örnek olarak, tanıdığımız bir kişinin telefondaki sesini ayırt edememe olasılığımızın, bu kişiyi gördüğümüzde tanıyamama olasılığından daha fazla olması ya da eğitimde çoğunlukla görsel materyallerden faydalanılması gösterilebilir. Bu çalışmada, ses bilgisinin karakteristik özelliklerinin çeşitli yollarla görüntüye yansıtılması yardımıyla sesteki farklılıkların, değişimlerin, ayrıntıların kolaylıkla algılanmasını sağlayan bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen bu sistemde öncelikle ses bilgisi elde edilmektedir. Sesin elde edilmesi var olan bir ses dosyasının okunması ya da mikrofon kullanılarak ses kartı yardımıyla alınması olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Sesin işlenmesi aşamasında, örneklenmiş bilgiye Hızlı Fourier Dönüşümü uygulanarak frekans spektral yoğunluğu elde edilir. Bu uygulamada diğerlerinden farklı olarak, ses bilgisinin frekans-genlik gösterimi ile ifade edilmesi yanında, frekans-genlik-faz bilgileri kullanılarak anlamlı görüntü akışı oluşturulmuştur. Hızlı Fourier Dönüşümü'nün ses gibi dinamik işaretlerin analizinde yetersiz kalması dolayısıyla Ayrık Dalgacık Dönüşümü uygulanarak ses işaretinin zaman-ölçek düzleminde görüntülenebilmesi sağlanmıştır. Bu tez ile geliştirilen sistem, sese ait Ayrık Dalgacık Dönüşümü sonucunu üç boyutlu görüntüye dönüştürmesi acısından bu alandaki çalışmalardan farklıdır. Sonuç olarak geliştirilen bu program ile ses bilgisinden gerçek zamanlı görüntü akışı elde edilmiştir. Ayrık Dalgacık Dönüşümü yöntemi ile sesin hem zaman hem de frekans düzlemindeki karakteristiği aynı anda üç boyutlu olarak görüntülenerek, işaretin frekans bileşenlerinin hangi zaman aralığında oluştuğu gösterilip, ses gibi dinamik işaretlerin analizinde doğru ve kesin sonuçlar elde edilmesi sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Hızlı Fourier Dönüşümü, Ayrık Dalgacık Dönüşümü, Ölçek, Ses işareti. xı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Ses; sesin sayısal gösterimi; zaman-frekans gösterimi; analız ve dalgacık