Yüksek otellerde yangından korunum ve kaçış yollarının irdelenmesi - Tenker, Ş. Sualp (My University, 1995)
vııı Bu çalışmada hedef olarak belirlenen problem alam, yüksek otellerde kalan müşterilerin ve çalışanların, can güvenlikleri ve sağlıkları açısından, yangın konusundaki güvenlik sorunları bağlamında, özellikle kaçış yollarına ilişkin çözümler sunulmasıdır. Öncelikle çalışmanın özünü teşkil eden yangın ve yangından korunum konusunda genel tanım ve kavramlara yer verilerek, yangının doğası ve davranışı tanıtılmaya çalışılmıştır. Yüksek binaların fonksiyonel kullanımlarından bahsedilerek, şehircilik olgusu içindeki yerleri ne değinilmiş, yüksek binalarda yangın çıkma ihtimalinin ve korunum olanaklarının ana hatları ortaya konmuştur. Çalışmanın ana bölümünü oluşturan yüksek otellerde yangından korunum konusu, yangın korunumunu ele alan kaynaklardaki bilgilerin toplanıp, bunların yüksek otellere uygulanmasıyla oluşturul muştur. Can kayıplarını indirgemek amacıyla, kaçış yollarının irdelenmesi konusuna öncelikle ağırlık verilmiştir. Son olarak, mevcut yüksek otel örnekleri incelenerek, yangından korunum konusunda hangi tip uygulamaların nasıl ve neden kullanıldığına yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Yangın ve yangından korunum; Yüksek otellerde yangına karşı korunum; Kaçış yolları; Yüksek otellerden örnekler