Balat, Hızırçavuş-Tahtaminare mahallelerinin analizi ve iki uygulama önerisi - Özçubukçu, Yeşim (My University, 1995)
İstanbul'da, geçmişteki tarihinden dolayı pek çok sanatsal ve tarihsel değeri olan yapılar ve mekanlar mevcuttur. Ancak bu güne kadar eldekilerin değeri bilin memiş, tarihi günümüzde yaşatmanın yollan aranmamıştır. Balat tarihsel ve kültürel değer taşıyan bu bölgelerden sadece biridir. Halic'in güney-batı kıyısında, bulunan Balat, 17. ve 18. yüzyıl özelliğinde gelişmiştir. Bu günde eski dokusunu yansıtmaktadır. Bu çalışma, üç aşamada gerçekleştirilmiştir , I.Bölüm: Kentsel bölgenin doğal yapısı ve tarihsel, sosyo-ekonomik oluşumu. ILBölüm: Tarihsel sit alanı a)Kentsel analizler b)Mimari analizler III.Bölüm: Pilot uygulama. a)Pilot alan düzenleme b)Cephelerin korunması c)Pilot rölöve- restorasyon projeleri I., II. Bölüm, giriş kısmında açıklanan metodun I. kısmını oluşturmaktadır. Sadece analizlere dayalı olan II. bölüm. Pilot bölgede yapılacak koruma ve resto rasyona yönelik uygulamaları hedeflemektedir, m. bölüm, yapıların korunmasına yönelik, uygulamaya dönüşebilecek önerileri içermektedir. Pilot uygulamada izlenmesi gereken strateji, A) Mekanizma ve strateji. 1) Danışman (proje yöneticisi, kuruluşlar, kurumlar, firmalar) a)Pilot alan için, 1/500- 1/200 ölçekli çalışmalar. b)Sayısal veriler ve 1/1 detaylar. c)Pilot alanlar için koruma uygulama planlan hazırlanarak, kişi veya kuruluş ların, belediye, Anıtlar kurulu ve diğer kurumlarla ilişkilerinin koordinasyo nu sağlanmalıdır. 2) Uygulama Mekanizması. a)Pilot alanın restorasyon uygulamalan. b)Malzeme yardımı. c)Teknik bilgiler ve belgeler. -Çizimler ve teknik bilgiler. -Halkı bilinçlendirme çalışmalan. -Estetik yaklaşımlar. B) Pilot alanda uygulama projesi için öneriler. - vua)l/5(K)-l/2()() çalışmalar. b)l/10()-l/50- 1/20- 1/1 detaylar. c)Pilot alanlar için sayısal veriler. Pilot bölge için gerekli olan sayısal veriler, a)Alan: 0.85 ha. b)Tescilli yapılar: 114 -Dini yapılar: 3 -Sivil yapılar: 111 c)Boş alanlar: 0.14 ha. (yollar). Çevre tanzimi, bir yandan kentsel dokuya uyum sağlarken, bir yandan da güncel ihtiyaçlara cevap verebilmelidir. Korumanın, teşhis, temizleme, sağlamlaştırma ve bakım olmak üzere 4 basa makta gerçekleştiği ve her basamakta izlenmesi gereken yollar anlatılmıştır. Sağlamlaştırma öncesi yapı malzemesine uygulanması gereken ön araştırmalar belirtilmiş tir. Cephelerin korunması, kagir ve ahşap yapı olmak üzere iki ayrı kısımda ele alınmış, teşhis, temizleme ve sağlamlaştırma yöntemleri ayrı ayrı anlatılmıştır. Pilot Bölgenin karakteristik özelliklerini taşıyan, biri ahşap, diğeri kagir iki yapının rölöve restorasyon projeleri hazırlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Balat; Hızırçavuş-Tahtaminare mahalleleri