Sağlık yapılarında hasta yatak katlarının kullanıcı güvenliği ve memnuniyeti bağlamında irdelenmesi ve bir tasarım kılavuzu önerisi - Tanrıtanır, Anıl (My University, 2011)
Sağlık sisteminin temel mekanı olan hastanelerdeki, sosyal değişimlerin oluşturduğu yeni verilere uygun şekilde tasarlanmış hasta bakım üniteleri, kullanıcının sağlık gereksinimine cevap vermelidir. Son 25 yılı aşkın süredir hasta odaları tasarımında değişiklikler gözlenmektedir.Bu yüksek lisans tez çalımasının amacı, hasta katlarında tasarıma yönelik dikkat edilmesi gereken kriterlerin neler olduğunu içeren bir tasarım kılavuzu oluşturmak ve bu klavuzu yürütülen bir alan çalışması ile denemektir.Giriş bölümünde, tezin amacı, kapsamı ve yöntemi ortaya konulmaktadır. 2. bölümde, sağlık yapılarının tanımları ve bölümleri anlatılmıştır.3. bölümde, hasta bakım ve tedavi alanlarının tarihsel süreç içinde gelişimi, planlaması ve sağlık yapılarındaki yeri başlığı altında hasta bakım alanları ve hasta odalarının tarihsel gelişimi, tarihteki ilk hastane yapılarında hasta odalarının konumu, `blok' tip hastanelerde hasta odaları, `pavyon' tip hastanelerde hasta odaları ve Türkiye'de Cumhuriyet dönemi hastaneleri ve hasta odaları anlatılmıştır. 4. bölümde, hasta bakım ünitelerinin plan şemaları ve geleceğe yön verecek değişiklikler ele alınmıştır.5. bölümde, iyileştiren sağlık yapılarında tasarım kriterleri ışığında hasta odaları başlığı altında hasta odasında bakım kalitesini ve iyileşmeyi etkileyen faktörler ele alınmıştır. Hasta odası plan tipleri araştırılmış, ve plan tiplerinin avantajları - dezavantajları ile hasta odası bileşenleri anlatılmıştır.6. bölümde, hasta yatak katlarının kullanıcı memnuniyeti ve güvenliği bağlamında irdelenmesine yönelik kontrol listesi oluşturulmuştur. Alan çalışmasında yürütülen sağlık yapıları ve hastanelerin yatak katları plan şemaları incelenmiştir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen verilerin analizi değerlendirmesi ve yorumlamasını içermektedir.7. bölüm ise sonuçların değerlendirilmesi ve önerilerin belirtilmesini kapsamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Sağlık yapıları; Hasta bakım alanları; Bakım üniteleri; Hasta odası